Nagyon inog a Liget projekt

Egyre jobban inog a Liget projekt. A Nemzeti Galéria maradhatna a budai Várban, a Néprajzi Múzeum új helyszíne a Kilián laktanya lehetne, de Józsefváros is szívesen fogadná be a negyed egy részét. Az önkormányzat már tárgyalt is arról, hogy a Városligetből a Józsefvárosi pályaudvarra költözhetne a múzeumi negyed vagy legalább egy része.

 A fideszes többségű képviselő-testület márciusban azzal söpörte le Jakabfy Tamás (LMP) képviselő erre vonatkozó javaslatát, hogy az ötlet jó, de Ferencz Orsolya kormánypárti képviselő megfogalmazása szerint „már régóta dolgoznak egy nagyobb volumenű előterjesztésen”, „hátha adódik olyan lehetőség, hogy a kormánytól kapnak erre támogatást”. A testület úgy döntött, hogy legkésőbb a májusi ülésen ismét napirendre veszik a kérdést. A kerületi önkormányzat a Népszabadságnak írt válaszában hangsúlyozta: egyelőre nincsenek konkrét döntések, a májusi testületi ülés napirendje még nem állt össze. A múzeumok elhelyezéséről pedig nem ők döntenek, ez a kormány hatásköre.

Jakabfy egyébként azzal érvelt a 26 hektáros – kisebb részben állami, nagyobb részben MÁV-tulajdonban lévő – terület hasznosítása mellett, hogy az ide tervezett állami projektek a holokauszt gyermekáldozatainak emlékhelye kivételével mind megfeneklettek. A vidámpark és a Univerziade falu is lekerült a napirendről. Így jelenleg csak a villamosgarázs van versenyben. Hely tehát van, miközben a Városliget már most is zsúfolt, túlhasznált.

Nyugaton már évtizedek óta előnyt élveznek a rozsdanegyed-fejlesztések a parkok beépítése helyett.

A Liget projektet már eddig is több szakmai és civil szervezet támadta, de a Nemzeti Galéria és Ludwig Múzeum közös épületére kiírt nemzetközi építészpályázatra készült Zoboki Gábor-féle, a múzeumi negyed többi épületét is érintő ellenterve valós menekülő utat kínált a korábbi döntésében megingott kormánynak. Zoboki Gábor a Városliget helyett a budai Várat ajánlotta az új galéria helyszínéül. Füleky Zsolt építésügyi államtitkár már be is jelentette: hamarosan ötletpályázatot írnak ki a Szent György tér beépítésére.

L. Simon László államtitkár is támogathatónak tartja ezt a helyszínt, sőt szerinte az sem biztos, hogy az új Néprajzi Múzeumot a Ligetben kell felépíteni. Úgy tűnik, a fideszes ellentábor elfogadhatónak tartja a Ráday Mihály városvédő által felvetett Kilián laktanyát. Ha pedig a két legnagyobb múzeum másutt talál otthonra, akkor kérdésessé válik az egész Liget projekt.

A Fidesz belső köreiben egyre kevesebben hiszik, hogy az elkövetkező két évben jut 150 milliárd forint múzeumépítésre. Erre utal, hogy az idei 15,8 milliárdos támogatást külön kormánydöntéssel ítélték oda. Ráadásul a pénz javát nem az új negyed, hanem a kiegészítő beruházások viszik el. Így a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokának rekonstrukciója, az állatkert Pannon Parkjának, az Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központnak és a komáromi Csillag erőd beruházásának az előkészítése, illetve a Közlekedési Múzeum felújítása viszi el.

Utóbbi gyűjteményének bemutatására új koncepció készül, a munkacsoportot Mozsár István, a Városliget Zrt. igazgatója vezeti, mondván közlekedésmérnöki diplomája is van. A Népszabadság információi szerint a szakmai munka dandárját azonban Kócziánné Szentpéteri Erzsébet, az intézmény volt főigazgatója végzi, bár a jelenlegi igazgató, Krámli Mihály is ott van csoportban. A 2018-ban újranyíló intézményben a térszint alatti bővítés miatt több lesz a hely – emeli ki a projektiroda. A Mezőgazdasági Múzeumnak helyet adó Vajdahunyad várát is felújítják és látogatóbaráttá teszik. A koncepció kidolgozása a főigazgató feladata.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.