Nagyköveteknek érvelt a győzelemről Mesterházy

Munkareggelin fogadta Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt az Európai Unió és az EBESZ tagországainak képviselőit: a harminckét részt vevő ország közül huszonötöt a Magyarországra akkreditált nagykövetek képviselték a találkozón.

Az egyeztetés után kiadott hivatalos közlemény szerint a nagykövetek és az MSZP jelenlévő vezetői (a pártelnök mellett többek között a párt EP-képviselőjelöltjei is jelen voltak, akiket egyenként be is mutattak) áttekintették a magyarországi választások előtti időszak aktuális bel- és külpolitikai kérdéseit.

Információink szerint a tanácskozás elején Szanyi Tibor, a szocialisták EP-listavezetője és leendő delegációvezetője adott angol nyelven részletes tájékoztatást, többek között kiemelve, hogy a szocialisták kiemelten fontosnak tartják Magyarország európai „re-integrációját”.

Szanyi szónoklata után Mesterházy Attila pártelnök is angolul beszélt a hallgatósághoz, a közel egyórás beszéd során többek között a választások előtti aktuális belpolitikai kérdéseket értékelte. Az Összefogás miniszterelnök-jelöltje információink szerint beszélt a paksi beruházásról is, amelynek kapcsán egyértelművé tette: az atomerőmű bővítése természetesen lehet tárgyalási alap, az Orbán-kormány titokban, a nyilvánosság és a szakértők teljes kihagyásával megkötött paktuma viszont továbbra is elfogadhatatlan.

Mesterházy információink szerint világossá tette, hogy az Orbán Viktor által megkötött üzlet jelen formájában két évtizeden át évi háromszázmilliárd forinttal terheli majd meg az amúgy is törékeny költségvetést. Forrásaink úgy tudják, a nagykövetek az MSZP, pontosabban a demokratikus ellenzéki összefogás választási esélyeiről is kérdezték a pártelnököt. Tudomásunk szerint az egyik közép-kelet-európai ország nagykövete meglehetősen cinikusan és kritikusan hívta fel Mesterházy figyelmét a közvélemény-kutatások által az ellenzék és a kormánypártok között kimutatott különbségre, amelyre az MSZP elnöke hasonló határozottsággal válaszolt, rámutatva: volt már arra példa, hogy a baloldal a kutatásokban alulmaradt, a választásokon viszont győzött.

Mesterházy egyértelművé tette, hogy a verseny továbbra is nyitott, az érintett nagykövetnek pedig viccesen hozzátette: országának szimpatizánsai nyilván felvonulnak majd a következő békemeneten Orbán Viktor és az orosz-magyar barátság mellett.

Az MSZP hivatalos közleménye szerint a miniszterelnök-jelölt a találkozón vázolta leendő kormánya legfontosabb intézkedéseit, közöttük például a gyermekéhezés egy éven belüli megszüntetését is. A szocialista párt jelezte: hasonló jellegű találkozókra az elmúlt években is volt már példa, és a jövőben is tartani fogják a kapcsolatot a külföldi diplomatákkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.