Nagykoalíció a fővárosi 'szuperbizottság'-ellen

A városházi MSZP-frakció is támogatja, hogy valamennyi fővárosi tulajdonban lévő gazdasági társaság és intézmény vezetőjének kinevezéséről a közgyűlés döntsön, ne pedig a gazdasági "szuperbizottság".

Ilyen ügyekben jelenleg a közgyűlés szakbizottságai határoznak, de a téma 2006. decembere előtt a közgyűlés hatáskörébe tartozott.

"Az SZDSZ frakcióvezetőjével folytatott megbeszélésen nyilvánvalóvá vált, hogy koalíciós partnerek szándéka megegyezik: a szocialisták és a liberálisok egyaránt elkötelezettek az átláthatóság elvének érvényre juttatásában. Fontosnak tartjuk azt is, hogy ezt a szemléletet a teljesség igényével, így minden cég, iskola, kórház és egyéb intézmény tekintetében alkalmazzuk" - írta közleményében Steiner Pál, a városházi MSZP-frakció vezetője.

Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester hétfőn jelentette be közleményben, hogy "az önkormányzati tulajdonosi jogok gyakorlásának legnagyobb nyilvánossága érdekében" kezdeményezi: a jövőben a szakbizottságok helyett a Fővárosi Közgyűlés döntsön az intézmények és a gazdasági társaságok vezetőinek, valamint az igazgatóságok és a felügyelőbizottságok tagjainak megválasztásáról, visszahívásáról.

A fővárosi SZDSZ-frakció kedden támogatásáról biztosította a főpolgármester javaslatát, miként korábban a Fidesz-KDNP frakciószövetség is.

Eredetileg két SZDSZ-es és három MDF-es fővárosi képviselő nyújtotta be az infdítványt (amelyet Demszky részben a 'nevére vett'), annak érdekében, hogy az önkormányzati "szuperbizottságtól", a gazdasági bizottságtól visszatelepítsék a közgyűléshez a cégvezetők kinevezésének jogkörét. Az 'ötök' többek között arra hivatkoztak, hogy jelenleg Demszky, illetve tanácsadója (Mesterházy Ernő üzletember), valamiont Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes döntik el, kiket delegáljanak az önkormányzati tulajdonban álló cégek igazgatóságaiba, felügyelőbizottságaiba, a 'szuperbizottságon' keresztül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.