Nagykoalíció vagy harakiri Zuglóban

Alpolgármesterként szolgál tovább a baloldali vezetésű Zuglóban a fideszes Papcsák Ferenc egykori helyettese. Rozgonyi Zoltán a költségvetésért felel, Karácsony Gergely polgármester így próbálja biztosítani, hogy a kormánypárt megszavazza a büdzsét. A szocialisták elégedetlenek.

Fideszes alpolgármestert választott a zuglói képviselő-testület a városrészt vezető Karácsony Gergely javaslatára. Rozgonyi Zoltán az előző ciklusban Papcsák Ferenc helyettese, az önkormányzati választáson Karácsony ellenfele volt. A jövőben a költségvetés elkészítéséért felel. Karácsony – mivel az őt támogató baloldali pártoknak nincs többségük az önkormányzatban – alighanem abban bízik, hogy a Fidesz így megszavazza majd a büdzsét, így nem kell aggódni a kerület működéséért.
Az MSZP a tavaszi parlamenti választást elveszítő Papcsák emberének tartja, ezért nem támogatta Rozgonyi megválasztását, amit képviselőjük az ülésen a baloldali emberek arculcsapásának nevezett.

Karácsony szerint a fideszes alpolgármester munkába állása anem befolyásolja az együttműködést az MSZP-vel
Karácsony szerint a fideszes alpolgármester munkába állása nem befolyásolja az együttműködést az MSZP-vel
Szabó Miklós / Népszabadság

Tóth Csaba, a zuglói szocialisták elnöke azt mondta, a szavazásnál az érdekek felülírták az elveket. Az MSZP-sek most is Papcsákot látják a háttérben, aki szerintük el akarja kerülni az elszámoltatást. Azt pedig politikai harakirinek minősítik, hogy Karácsony fideszes helyettest választ, amikor zuhan a kormányoldal népszerűsége.

Karácsony, aki a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, azt mondta: a fideszes alpolgármester munkába állása nem befolyásolja együttműködését az MSZP-vel, és reméli, a szocialisták is belátják majd, hogy jó döntést hozott. A polgármester – az önkormányzati választás kiegyenlített eredményén túl – azzal magyarázta Rozgonyi megbízását, hogy a Fidesz frakcióvezetőjeként konstruktív volt, és betartotta a pártok közötti megállapodást. Az egyezségre azért volt szükség, mert a baloldal csak a Fidesszel vagy az összes többi (egy LMP-s, egy jobbikos és egy civil) képviselővel együtt rendelkezik többséggel. Ennek megfelelően a cégvezetői, felügyelőbizottsági és tanácsnoki posztok elosztásába a kormánypártot is bevonták, míg annak képviselői az alakuló ülésen megszavazták a két baloldali alpolgármestert: az MSZP-s Hajdu Flóriánt és a PM-es Szabó Rebekát.

Csütörtökön Rozgonyi is tett egy engedményt, visszavonta a városgazdálkodási cég vezetőjének menesztését célzó javaslatát. Az MSZP által jelölt Baracskai Gábor az alpolgármester Hajdu Flórián sógora, ami Karácsony számára is csak azután derült ki, hogy megválasztották a közszolgáltató élére. Baracskai helyettesévé nevezte ki ifjabb Feigli Ferencet, akit korábban alkalmatlanság miatt távolítottak el a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től. Miután Feigli (akit az MSZP eredetileg az önkormányzati cég vezetőjének jelölt, de Karácsony megvétózta a kinevezését) tegnap lemondott, Rozgonyi eltekintett az indítványától.

Várnai László, a Civil Zugló Egyesület képviselője tartózkodott az alpolgármester választásakor. Azt mondja: Karácsony most egy fenékkel két lovat próbál megülni, ami hosszú távon nem sikerülhet. Szerinte a PM-es politikus úgy próbál függetlenedni a szocialistáktól, hogy jobban bevonja a döntéshozatalba a Fideszt, de ezzel lemond a Papcsák-éra ügyeinek feltárásáról, hiszen Rozgonyi annak tevékeny részese volt. (Karácsony erre azt hangsúlyozza: átláthatósági rendeletük alapján az összes korábbi szerződést nyilvánosságra hozzák.)

Várnai szerint a „nagykoalíció" azért sem érdeke a XIV. kerületnek, mert erős ellenzék híján a baloldali vezetés számonkérése sem lesz egyszerű. Az is látszik – folytatja –, hogy költséges mulatságról van szó: Zuglóban a legnagyobbak a képviselői fizetések, másfélszer annyi bizottsági tag van, mint az előző ciklusban, és az önkormányzati cégeknél is sok pártember jutott álláshoz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.