Nagy traffipaxbuli: Kóka-sógor, Puch-barátok, kontra Pintér Sándor

Az Orbán-kormány belügyminiszterét hátrány érte a traffipax-közbeszerzés során. Ez az oka annak, hogy "befújta" reményteljes ellenfeleit. Mindkét érdekkörben találunk érdekes személyiségeket. Az egyik körben Kóka János sógorát, a másikban a Dunántúl sebességmérési bizniszét uralni óhajtó MSZP-pártigazgató kapcsolati pontjait lehet felfedezni. A Heti Válasz a különös közbeszerzési ügyről közöl cikket.

A korrupciót hivatalból üldöző rendőrség többmilliárdos szabálysértési ügybe keveredett. Az ORFK traffipaxtenderén az MSZP-expénztárnok Puch László és a Kóka-rokon Lepp Gyula üzleti holdudvarát hoznák, illetve hozták volna helyzetbe - noha nem "kormánypárti" cégek adták a legjobb ajánlatot - írja feltáró cikkében a Heti Válasz.

A Közbeszerzési Döntőbizottság július 10-én megtiltotta az Országos Rendőrfőkapitányságnak, hogy szerződést kössön a magyar közúthálózat 600 pontján telepítendő sebességmérőrendszer üzemeltetésére kiírt tender nyugat- és kelet-magyarországi nyerteseivel, miután a testület úgy ítélte meg, sérülhetett a pályázat tisztasága. Efféle határozatokat persze tucatszám hoz a döntőbizottság, ám az már nem szokványos, hogy egy 7 milliárd forint összértékű üzlet két legnagyobb kedvezményezettjét, a három év alatt 2,85 milliárdnyi közpénzt remélő Budapest Mikroelektronika Zrt.-t, illetve a 2,78 milliárdra váró Getronics Magyarország Kft.-t egyaránt távol tartsák - ha időlegesen is - az évtized lehetőségétől. És persze az sem gyakori, hogy épp a korrupció üldözésére szakosodott rendőri vezetést kapják szabálysértésen - az egyszeri polgárok kordában tartására alkalmas traffipaxok beszerzése közben.

A kapcsolatok persze bonyolultak és áttételesek. Kóka János gazdasági minisztersége idején az általa felügyelt Állami Autópálya-kezelő Zrt. "bátran megjelent" a sógor, Lepp Gyula szépségversenyein és vitrolásregattáin. A ciprusi tulajdonú, de "minden ízében" a Kóka-sógorhoz köthető vállalkozás korábban sztrádamatrica-értékesítésben segédkezett, a traffipaxtenderben pedig a Geotronics Magyarország Kft. révén Kelet-Magyarországot célozná 214 radarpont telepítésével.

A Puch László köreibe tartozó Wéber-házaspár érdekeltségei (Combat Kereskedelmi Kft., Budapest Mikroelektronika Zrt., Media Magnet Médiaügynökség Kft., Rózsakert Ház Ingatlanforgalmazó Kft.) a mikroelektronikai vállalkozást dobták be azért, hogy a nyugat-magyarországi gyorshajtóktól beszedett pénzekből részesüljön.

A Közbeszerzési Döntőbizottságnál a Pintér-féle Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. támadta meg a nagy traffipaxbulit, talán mert a lehetőségekhez képest kisebb falat jutott neki néhány megyében. A Pintér-cég egyes megyékben látványosan "aláígért" versenytársainak, ezért zárták ki Kelet-Magyarország és a Dunántúl "közútjairól".

A legérdekesebb az egészben az, hogy a rendőrség 4 milliárd forintból meg tudta volna venni a sebességmérőket, ám a rendészeti minisztérium ragaszkodott a magánszféra bevonásához - így az állam három éven keresztül 7 milliárdos bérleti díjat fizet a közbeszerzés győzteseinek a "pénzbeszedő automatáért". Amik persze még akkor sem kerülnének az ORFK tulajdonába.

Az állami takarékosság és az olcsó közbeszerzés további szaftos részletei a Heti Válaszban találhatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.