Nagy szenzáció a kis geze Hortobágyon

Hortobágyon ma befogtak egy madarat, amelynek eddig még egyetlen példányát sem látták Magyarországon. A kis geze Közép-Ázsiában költ és Indiában telel, a nálunk felbukkant egyed a szakemberek szerint "elkóborolt".

Nagy madártani szenzáció helyszíne volt ma a Hortobágyi Vonuláskutató Állomás, amelynek munkatársai egy madárgyűrűzési program keretében befogtak egy olyan madárfajt, amelyet még soha sem láttak Magyarországon.

Szilágyi Attila, a Természetvédelmi Őrszolgálat illetékese elmondta: a tavaszi madárállomány monitorozását
végezték el az állomás területén felállított függönyhálók segítségével, amikor a hétfő délelőtti órákban egy kis geze (latinul Iduna caligata) akadt a hálóba. Ennek a fajnak ez az első magyarországi adata.

Mint mondta, a kis geze Európában csak Oroszország területén, újabban pedig Finnországban fészkel. A költőterülete Közép-Ázsiában van, Kazahsztán, Nyugat-Kína és Szibéria középső és déli területére terjed ki, telelőterülete az indiai szubkontinensen található. A madár a nyílt területek közé beékelődő bozótosokban él, leginkább rekettyés és törpefüzes élőhelyek lakója.

A madárfaj állománya stabil, elterjedési területe nyugat-északnyugat felé terjeszkedik, ennek kapcsán 2000 óta Finnország déli felén több helyen is észlelték fészkelését. Azóta kb. 20-30 pár fészkeléséről tudnak. Európa középső és nyugati részére rendkívül ritka esetben vetődik el.

A Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson befogott és meggyűrűzött példány egy elkóborolt egyed, amely talán előző évben kikelt fiatal madár lehet. Egyes fiatal példányokra jellemző, hogy nem a megszokott, Ázsiát keresztülszelő vonulási útvonalon, hanem arról letérve, más úton próbálnak eljutni a telelőhelyek felé. Ez a kis geze talán a tavaszi vonulása során éppen próbált visszajutni az északkelet-európai költőterülete felé, amikor a szakemberek befogták.

A madár meghatározása nem egyszerű feladat. Jellegzetességei inkább csak az avatott szemek számára láthatók. A madár lábujjai sötétbarnák, míg a láb többi része világosabb, barna színezetű, erre utal a madár angol neve: Booted Warbler, vagyis „Csizmás”.

A Hortobágyi Vonuláskutató Állomás a Hortobágy-halastavi tanösvény területén található. A gyűrűzési alkalmak, bemutatók a tanösvényre váltott belépőkártyával szabadon látogathatók. Ezek időpontjáról az info@hnp.hu érdeklődhetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.