Nagy Imre unokája tervezte az új bélyeget

A mártírhalált halt miniszterelnök, Nagy Imre unokája tervezte azt a Hegyeshalomban bemutatott bélyeget, melyet a magyar, az osztrák és a német posta közösen bocsátott ki a kelet-németek előtti nyugati határnyitás 20. évfordulóján.

Történelmi pillanatra emlékezett a magyar, az osztrák és a német posta csütörtökön délután Hegyeshalomban. Magyarország húsz évvel ezelőtt ezen a napon nyitotta fel a határsorompót az Ausztriába menekülő kelet-németek előtt. Erre az alkalomra bocsátottak ki közös bélyeget, melynek grafikáját mindhárom országban megpályáztatták.

A magyar-osztrák határnyitás 20. évfordulója alkalmából a magyar, az osztrák és a német posta által közösen kibocsátott bélyeg látható a jubileumi filatéliai alkotás ünnepélyes forgalomba bocsátásán Hegyeshalomban.MTI Fotó: Gyõri Károly

A különböző tervek közül a magyar Benedek Imre grafikus munkáját fogadta el a zsűri, melynek tagjai akkor nem tudták még, hogy az alkotó Nagy Imre egykori miniszterelnök unokája. Egyébként ő az első olyan magyar tervező, akinek a rajzát a közös bélyegkibocsátások történetében minden változtatás nélkül vették át, s használták fel a partnerek.

A bélyegen kék háttérben a három nemzet lobogójának szalagjaiból rajzolódik ki a húszas szám. A magyar bélyeghez alkalmi boríték is készült, ezen a zászlók mellett egy térképrészlet látható. A kibocsátás napján használt bélyegző pedig a határátkelést stilizáló ábrát mutat.

A bélyeget - melyet Csáki György, a Magyar Posta Zrt. elnöke, Rudolf Jettmar, az Osztrák Posta vezérigazgatója, Újhelyi István államtitkár, valamint Karl Diller, német pénzügyi államtitkár bocsátott útjára - a Pénzjegynyomda készítette el. A bemutató ünnepségen magyar, német és osztrák politikusok mellett részt vette néhány olyan kelet-német állampolgár is, aki 1989 szeptember 10-én Hegyeshalomnál lépett át Ausztriába.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.