Botka: Nem lehet jobb- vagy baloldali Szeged

Hétfő délután megalakult a szegedi közgyűlés. Esküt tett Botka László polgármester és három alpolgármestere, két szocialista és egy Együtt-PM-es. A városvezető békülékeny hangot ütött meg beszédében.
Botka: Nincs többé pártszempontok mögé bújtatott háború
Botka: Nincs többé pártszempontok mögé bújtatott háború
Rosta Tibor / MTI

Azt mondta, „2014-ben a szegediek úgy döntöttek: nincs többé pártszempontok mögé bújtatott háború”. „A választás másnapján elveszítette jelentőségét, ki milyen párt színeiben indult, itt mindenki Szegedet képviseli az emberek bizalmából. Nem lehet jobb- vagy baloldali Szeged, kormánypárti vagy ellenzéki Szeged.” Mindazonáltal a közgyűlés állandó bizottságainak összetételében mindenütt érvényesítették a baloldal kétharmados többségét.

Bemutatkozott a közgyűlésben a négytagú KDNP-frakció, amelynek vezetője Haág Zalán lett. Kothencz János korábbi polgármesterjelölt már korábban alakított egy öttagú frakciót a Fidesz és a Lakótelepi Emberek Érdekvédelmi Társulása (L.É.T.) képviselőiből, de az alakuláskor nem ő lett a vezetője, hanem Bródi János.

Haág Zalán szerint korábban is volt a szegedi közgyűlésben önálló KDNP-frakció, 2010 és 2014 között. Akkor az egység szempontja fontosabbnak tűnt. Kérdésünkre válaszolva, hogy nem zárja-e ki automatikusan magát a Fideszből, aki egy másik frakcióba lép be, Haág azt felelte, van ilyen pont a Fidesz és a KDNP alapszabályában is, ám ez alól a szövetséges pártok kivételt képeznek. Létezik kettős párttagság is, ő maga is a Fidesz, egyben a KDNP szegedi szervezetének elnöke.

A KDNP-frakció vezetője nem kívánta kommentálni, hogy azok vannak most a frakciójában, akiket Kothencz János korábbi polgármesterjelölt nem hívott meg az öttagú Fidesz–L.É.T.-frakcióba. Kothencz korábban ezt a Népszabadságnak azzal indokolta, hogy megújulásra van szükség a Fidesz szegedi politizálásában, és ennek hitelességét az bizonyítja, ha személyi változások is történnek. Haág Zalán azt mondta, őt személy szerint nem kérte a mandátumáról való lemondásra Kothencz János.

A frakcióvezető szerint van előnye is, hogy külön frakcióban politizálnak: több a megszólalási lehetőség. Szoros szövetségesek esetében is elképzelhető, hogy vannak olyan kérdések, amelyekben eltér a két frakció álláspontja. Kérdésünkre, lehet-e hátránya szerinte az elkülönülésnek, azt felelte: lehet, ha a várost érintő kérdéseket nem egymás között beszélik meg, és nem lesz a két frakció tagjai között közvetlen kommunikáció. Felszólalt az alakuló ülésen Kothencz János is, aki bejelentette: az öttagú Fidesz–L.É.T.-frakcióból visszaadta képviselői mandátumát Bródi János, akit az alakuláskor frakcióvezetőnek választottak. Mandátumát a kompenzációs listáról Rózsavölgyi József kapta, a frakció vezetője pedig Kothencz János lett. Az okokról Kothencz annyit mondott: a távozás Bródi személyes döntése volt.

Várható, hogy a baloldalon is alakulnak újabb frakciók. Az MSZP 12 képviselője mellett frakciót alakíthat a három DK-s és a két Együtt–PM-es képviselő is, mivel a szervezeti és működési szabályzat szerint a jövőben két képviselő már alkothat egy frakciót. Egy nem – ezért az LMP és a Jobbik egy-egy képviselője nem részesülhet a frakciókat megillető jogokból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.