„Nagy Imre felismerte, hogy Keleten nincs jövője Magyarországnak”

Az Együtt szerint Nagy Imre a Nyugatot választotta, és saját életútjának értékelésével felismerte, hogy Keleten nincs jövője Magyarországnak – mondta Szigetvári Viktor pártelnök kedden Budapesten, az egykori miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 57. és újratemetésének 26. évfordulóján.
Az Együttnek és ifjúsági szervezetének, az Igennek a belvárosi Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobornál tartott megemlékezésén Szigetvári Viktor azt mondta: Nagy Imre egy európai szövetséges rendszerben képzelte el az ország jövőjét. Ez még akkor is igaz, ha a forradalmárok az esetleges győzelmük után összevesztek volna Magyarország iránya és fejlődése miatt - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: "a nyugati értékválasztás egyértelmű volt". "Fájdalom, hogy 2015-ben Magyarországon egy ellenzéki pártnak mindezt úgy kell emlegetnie, hogy ez releváns probléma" - fogalmazott.

Azt mondta, 2010 óta Magyarország keleti fordulatot hajtott végre: nyugati szövetségeseitől és részben a zsidó-keresztény kultúrkör politikai hagyományaitól elfordulva Keleten keres szövetségeseket, hitelezőket és ott "talál olyan országokat, amelyek mintául szolgálhatnak".

Szigetvári Viktor kijelentette, büszkék arra, hogy 1989-1990-ben a rendszerváltó alapító atyák olyan modellt választottak Magyarországnak, amely európai integrációról, Magyarország szociális piacgazdasággá változtatásáról és a liberális demokráciáról szólt.

A liberális demokrácia mára megszűnt Magyarországon - mondta a pártelnök, hangsúlyozva: az Együtt "elkötelezett abban, hogy a 2018-as kormányváltás után ezt helyreállítsa".

A beszéd után a párt vezetői, aktivistái és szimpatizánsai fehér rózsákat helyeztek el Nagy Imre szobránál.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.