Nagy bejelentés helyett vitamint reklámozott Czeizel Endre

Czeizel Endre genetikus nevével márkázott vitaminkészítménnyel lép piacra a QPharma gyógyszercég. Az új terméket gerillamarketinggel promotálta a vállalat. Nagy népegészségügyi bejelentést ígértek a sajtónak, az újságírók viszont csak magzatvédő vitaminreklámot kaptak.

A sajtó a meghívó szövege alapján azt várta, hogy a neves orvos-genetikus az elmúlt 25 év egyik legnagyobb közegészségügyi felfedezéséről tesz bejelentést. Hiába, a nagy bejelentés elmaradt. Ellenben a Szent Margit Kórház parányi tanácstermében összezsúfolódó mintegy száz újságíró már a tájékoztató előtt hosszas eligazítást kapott, hogy ki hova állhat, mit és mennyit kérdezhet, és hogyan óvja a beteg Czeizel Endrét.

Az orvos-genetikus élete legnehezebb időszakát éli, köztudott, hogy a fehérvérűség egy elég agresszív fajtájában szenved. A közegészségügyi eligazítás után az újságíróknak szájmaszkot is osztottak. A felelős magatartás a professzor iránt azonban csak a sajtó munkatársaitól volt elvárás, azok akik odavitték ugyanis, magukra nézve már nem tartották fontosnak a szájmaszkot.

Jó félórás késéssel, valamivel fél 11 után sétált be a terembe a professzor. A maszk viselésére vonatkozó kérést rögtön meg is magyarázta, mondván: két hete kemoterápián esett át, a professzora nem is járult hozzá, hogy idejöjjön, ő mégis itt van. Pedig ilyenkor a legkisebb fertőzés is halálos lehet.

Kiderült: azért a kockázat, mert régóta készült a „bejelentésre”, hogy Magyarországon forgalomba kerül (sőt, két hete már a patikák polcain van) az a magzatvédő készítmény, amelyben csak annyiféle vitamin van, amennyire a baba védelmében feltétlen szükség van. Se több, se kevesebb, mert a jóból is megárt a sok. A készítmény alkalmazásával az esetek 90 százalékában elkerülhető a nyitott gerinc és más születési rendellenesség.

Czeizel Endre szerint klinikai kísérletekkel bizonyított, hogy egy génhiba miatt a szervezetben fölhalmozódhat egy méreganyag, a homocisztein, amely bizonyos mennyiség felett megzavarja a magzati fejlődést, az agy és a gerincvelő kialakulását a magzatban. Minden egyes enzim (fehérje) működéséért egy génpár felelős. A homocisztein lebontásáért felelős génpár a magyarok 11 százalékában tökéletlen, ezeknél az embereknél rosszul működik a homociszteint lebontó enzim. Az emberek további 45 százalékában pedig csak az egyik gén működése hibás.

A professzor szerint minden második magyart érint a probléma, nekik biztosan kellene szedni a vitamint annak érdekében, hogy egészséges baba szülessen. Elmondta még azt is, hogy Hollandiában a terhes nők 73, Angliában 56 százaléka szedi fogantatása előtt és után a magzatvédő vitamint, Magyarországon mindössze 6 százalékuk.

A Czeizel nevével fémjelzett vitamin árát is úgy határozták meg, hogy lehetőleg mindenki hozzáférhessen a patikákban. Minden eladott doboz árából Czeizel Endre részesedést kap – tudtuk meg Tóbi Csabától, a QPharma ügyvezetőjétől, aki viszont azt már üzleti titoknak minősítette, hogy milyen arányban osztozik a cég és a professzor a profiton.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.