Este a szokásosnál több menekült érkezhet Budapestre

Azonnali segítséget kér a lakosságtól a Migration Aid menekülteket segítő szervezet, mert a szokásosnál jóval több menekült érkezik Budapestre, és ennyi embert már nem tudnak elszállásolni és ellátni. 

MigAid felhívásában az írja, hogy a Keletinél lévő tranzit már tele van, akárcsak a pályaudvarnál lévő aluljáró. Sokak számára nincs befogadó állomás kijelölve, így nem lesz fedél a fejük fölött fedél az éjszaka, miközben újabb esőzések várhatók. Ahogy a korábbi tapasztalatok mutatják, a MÁV várótermei is zárva lesznek.

A menekülteket segítő szervezet azonnali adományokat, élelmiszert, takarót, polifoamot vár az Arany János utca 32. alatt található elosztó raktárba, de szálláshelyeket és magánfelajánlásokat is várnak legalább a kisgyermekes családok elszállásolásához egy éjszakára. Ezen felül az önkéntesek segítségére is számítanak. 

A szervezet kifejti, hogy a jelenlegi menedékügyi rendszer elérte a korábbi kapacitásainak határát, és a civil csoportok nélkül nem tudna működni. Mint írják: „A tábori rendszer egyértelműen nehézkes működése, rugalmatlan esetkezelése, a menedékkérők jogainak megsértése a teljes rendszer átgondolását teszi szükségessé". Hozzáteszik, hogy a budapesti Tranzit zónák egyértelműen bebizonyították, hogy a hatékony működés nem jogszabályi környezet és szankciók kérdése, hanem emberség, rugalmasság és megoldáscentrikus gondolkodásmód eredménye. 

Kapcsolódó: Akkora vágást kapott Orbánéktól, hogy élete végéig megmarad

A kövön ülve köt be infúziót, ad injekciót és kötöz sebeket Mogyorós Judit gyermekorvos a Keleti pályaudvar aluljárójában. Előző nap tették ki a Migration Aid raktárából, ahol korábban egy földre fektetett matracra ültethette a betegeket. Most két nejlonszatyorból dolgozik, az egyikben a kötszerek és a tűk, a másikban a gyógyszerek vannak. Kovács Klára riportját itt olvashatják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.