Útlevél? Vám? Hazatérő orvosok? Na most akkor mi van?

 Miként érinti Nagy-Britannia kilépése az EU-ból az internetes kereskedelmet? Várható-e, hogy emelkednek a csomagküldő-szolgáltatások árai, miután Nagy-Britannia már nem lesz az EU tagja? Várható-e a vámok visszaállítása?

Mindaddig, amíg formálisan uniós tag Nagy-Britannia, addig sehogy. Aztán attól függően, hogy az EU és a britek hogyan állapodnak meg egymással. A józan ész szerint aligha várható a vámok visszaállítása.

Érdemes most fontot venni befektetési céllal középtávra, vagy várni kell még vele, hátha tovább zuhan?

Befektetési tanácsot nem adunk. De rövid távon nincs kizárva az erősödés, hiszen a piac mindig korrigál. Középtávon komoly kilengések várhatók a font árfolyamában, befektetésre tehát nem jó, maximum spekulációra.

Melyik sorba állunk majd?
Melyik sorba állunk majd?
Neil Hall / Reuters

Mi lesz a már Nagy-Britanniában tanuló diákokkal?

Az ország formális kilépéséig a jelenlegi szabályok érvényesek. A britek az oktatási rendszerhez nem nyúlnak hozzá olyan hirtelen, mint mifelénk szokás, és elég időt szánnak az átmenetre.

A jövőben újra sorba kell állni a bevándorlási hivatal zord hivatalnokainál? Kell útlevél az Egyesült Királyságba?

Amennyiben az EU és a britek nem állapodnak meg arról, hogy fenntartják a jelenlegi utazási szabályokat, akkor igen. Az Egyesült Királyság eddig sem tartozott a schengeni övezethez, tehát személyazonosító igazolványt fel kellett mutatni a határellenőr­zésen.

Mi lesz az orvosi és egyéb diplomák elismerésével, újra kell-e tárgyalni ezek sorsát a két ország között?

Egyelőre nem kell attól tartani, hogy a kint dolgozó több ezer orvosnak illetve ápolónőnek haza kellene térnie. Az egészségügyi szakemberek általános hiánya – ami miatt most ott foglalkoztatják őket – nem szűnik meg a referendumtól.

Szerződhetek angol céggel, szolgáltatóval? Nem fognak kivonulni Magyarországról?

Az idehaza működő cégek és üzletláncok létét nem fenyegeti a kilépés, elvégre a brit vállalatok az EU-n kívül is működtetnek cégeket. A Tescót és a Vodafone-t pél­dául aligha kell félteni a Brexit miatt.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.