Múzeumi őrök: késéssel jön a minimálbér

Rendszeresen késik a nagy fővárosi múzeumok fegyveres őreinek fizetése, ami egyre feszültebbé teszi a többnyire minimálbérét alkalmazott egyenruhásokat.

Május 17-én kapták meg 10-én esedékes havi bérüket a főváros állami tulajdonban lévő múzeumainak őrei. Erről Gulyás László, a Nemzeti Kulturális Örökség Védelmi Nonprofit Kft.-nél – vagyis az őrzéssel megbízott cégnél - tevékenykedő érdekképviselet vezetője tájékoztatta lapunkat. Gulyás elmondta, hogy idén már többször is késett egy-két napot a fizetésük, most viszont egy hét csúszással jutottak bérükhöz az őrök. Mindez több mint 300 alkalmazottat érint, s Gulyás szerint – amúgy is „alulfizetett” - kollégái egyre feszültebbek emiatt.

A fegyveres szolgálatot teljesítő egyenruhások évek óta minimálbérért dolgoznak, nettó keresetük – az éjszakai pótlékkal együtt - 75-85 ezer forint között mozog, így többségük nem rendelkezik tartalékkal. Az őrök munkája felelősségteljes, hisz olyan intézmények felbecsülhetetlen értékeit vigyázzák, mint a Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Galéria és az Iparművészeti Múzeum.

Megkérdeztük Rózsa Andrást, az őröket alkalmazó kft. vezetőjét a fizetés csúszásának okáról, ám ő nem volt jogosult a válaszra. A kft. tulajdonosa, az Emberi Erőforrás Minisztérium a következő napokban ígért választ az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.