Múzeumi negyed: folyamatos vita a helyszínről

Már kormányzati berkekben is hullámokat kavar a múzeumi negyed ötlete. Baán szerint nincs új abban, hogy a Fideszen belül is vannak ellenzői a múzeumi negyednek. De a városligeti helyszínről van törvény és kormányhatározat.
Én sokkal többet tudok erről, de azért vagyok állami tisztségviselő, hogy magamban tartsam a hozzám eljutott információkat – jelentette ki Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója tegnap a K:antinban rendezett múzeuminegyed-vitában. A Liget-projekt miniszteri biztosa szerint L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára csupán a saját véleményét osztotta meg a Magyar Narancsban arról, hogy az új Nemzeti Galéria jobb helyen lehetne a Budai Várban, mint a Városligetben. Sőt a Néprajzi, a Fotó és az Építészeti Múzeumról is úgy vélte, hogy könnyen el lehetne őket helyezni a városban máshol is, és korántsem biztos, hogy a pályázati győztesek tervei alapján.

A Nemzeti Galéria és Néprajzi Múzeum nélkül azonban az egész projekt elveszti létjogosultságát. Baán László ezzel szemben úgy vélte, hogy az államtitkár kijelentésében nincs semmi meglepő, hiszen 3,5 éve, amióta a múzeumi negyed ötlete felmerült minden létező és nem létező helyszín szóba került már. Most sincs másként. Abban sincs változás, hogy vita van, eddig is voltak ellenzői a projektnek a Fideszen belül is. De közben született egy törvény és egy kormányhatározat arról, hogy a múzeumi negyedet a Városligetben kell megépíteni.

A vitának különös hátteret adott az új Nemzeti Galériára kiírt nemzetközi meghívásos tervpályázat, amelynek eredményét ma hirdetik ki. A hírek szerint a pályázatra meghívott Zoboki Gábor építész – többek között a MÜPA tervezője – ellentervet készített: a Liget helyett a Budai Várban helyezné el a galériát. Erről egyébként már több évvel ezelőtt is beszélt.

A kiállítóhely Várban tartásának előnyeiről, illetve hátrányairól heves vita bontakozott ki a meghívottak között. Barkóczi István művészettörténész elsősorban a gyűjtemények egyben tartásával, illetve a Budai Vár kihasználtságának növelésével indokolta a régi-új helyszínt. György Péter esztéta ezzel szemben úgy vélte, hogy a Vár belsőépítészeti, szerkezeti okokból teljesen alkalmatlan kiállítótérnek, másrészt kérdésesnek tartotta, hogy a különféle kormányzati épületek tőszomszédságában valóban jó helyen lenne-e egy múzeum, lévén mindkettőhöz más városhasználati gyakorlat tartozik. Barkóczi polgári engedetlenségi mozgalomnak nevezte Zoboki ellentervét, válaszul a hiányzó társadalmi, szakmai vitára. Úgy vélte, Baán személyében blokkolja a szakmai párbeszédet. A miniszteri biztos ezzel szemben azt állította, hogy folyamatos vita zajlik a múzeumi negyedről.

Balázs Mihály, a tervpályázaton szintén induló építész kissé meghökkentő módon azt mondta, hogy nem az építész feladata a helyszín kiválasztása, majd bevallotta: csapatát éppen azért zárták ki, mert máshol helyezte volna el a múzeumépületet.

Baán szerint a pénz is megvan a megvalósításhoz. Hoppál Péter kulturális államtitkár még az előtt mondta, hogy 50 százalékra teszi a Liget Budapest megvalósítási esélyeit, mielőtt a kormányhatározat megszületett volna a negyed idei ütemének finanszírozásáról. A kormány ugyan valóban nem irányozott elő támogatást a költségvetésben, de egyedi kormánydöntéssel később megadta azt. Ez egyébként 2014-ben se volt másként.

A projekt ma továbblép. Kora délután eredményt hirdetnek a galéria újra kiírt tervpályázatán.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.