Múzeumban dolgozza le a bírságot az LMP-s képviselő

Eddig öt LMP-s országgyűlési képviselő jelentkezett közérdekű munkára, hogy így egyenlítse ki a rá kiszabott százezer forintos bírságot a Közgép Zrt. bejáratának elfoglalásáért. Szabó Rebeka például a Természettudományi Múzeumban fog tárlatot vezetni szerdától.

Jövő hét szerdán kezdi meg a rá kiszabott pénzbírság közérdekű munkában való teljesítését az LMP egyik parlamenti képviselője – tudta meg a Népszabadság. Ismert, a Lehet Más a Politika politikusai és aktivistái néhány hónappal ezelőtt elfoglalták a Simicska Lajos volt fideszes pártpénztárnok érdekeltségéhez tartozó és milliárdos állami beszerzéseket elnyerő Közgép Zrt. telephelyének bejáratát.

A magukat összeláncoló ökopártiak így akartak tiltakozni a visszás pályázatok és átláthatatlanul elnyert milliárdok ellen. Az akciónak végül a rendőrség vetett véget, két tucat demonstrálót előállították és – többórás rendőrségi eljárás után – ellenük szabálysértési eljárást indítottak, amelynek végén fejenként százezer forintos bírságot szabtak ki.

Összesen huszonhat ember vett részt az akcióban, ebből kilenc képviselő, egy szóvivő és tizenhat aktivista, utóbbiak közül volt, aki csak figyelmeztetést kapott. Néhány képviselőnek és aktivistának csak januárban lesz a tárgyalása, de több parlamenti képviselő is úgy döntött: közérdekű munkában dolgozzák le a rájuk kiszabott bírságot. 

Eddig öt képviselőnél (Karácsony Gergely, Dorosz Dávid, Szél Bernadett, Szilágyi László és Szabó Rebeka) és két aktivistánál zárult le ez a folyamat, ők mind jelentkeztek is már közérdekű munkára a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségen. Hivatalosan itt döntik el, hogy kit milyen munkára, illetve munkahelyre küldenek; figyelembe vége a fizikai adottságokat, végzettséget.

A képviselők akkor választhatnak, ha az adott kirendeltség több lehetőséget is felkínál. Szabó Rebeka például a Természettudományi Múzeumban fog dolgozni szerdától, várhatóan teremőrként vagy tárlatvezetőként, Szél Bernadett pedig Budakeszin kap feladatot; a többi képviselőnél még nincs döntés a munkavégzés pontos helyéről.

Az LMP adománygyűjtést is indított a megbírságolt aktivisták támogatására, eddig négyszázezer forint gyűlt össze, alapvetően kisösszegű, két-háromezer forintos befizetésekből. Az ökopárt kérdésünkre hangsúlyozta: ha nem gyűlik össze annyi pénz, amennyi a büntetéseket teljes egészében fedezi, úgy a párt anyagilag is vállalja a felelősséget az aktivistákért.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.