Kényszerű szegedi műtétszünet

Pénzhiány miatt nem végzik el az előre tervezhető műtéteket ezen a héten a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikai központjában. A klinikák adóssága négymilliárd forint fölé emelkedett, a helyzet az egyetem más karainak működőképességét is veszélyezteti.

Sajtótájékoztatón indokolta meg kedden Szegeden Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint Pál Attila, az Egészségtudományi Centrum elnöke, miért döntöttek úgy, hogy november 23. és 30. között elhalasztják a nem sürgős műtéteket.

Miközben a betegek száma nem lett kevesebb, az eszközök pedig még drágultak is, a teljesítményt mérő, úgynevezett homogén betegségcsoportokra eső pontok értéke 2009 elejétől novemberéig 146 ezer forintról 110 ezer forintra csökkent. Tavaly még 1,8 milliárd forintot kapott havonta az OEP-től a szegedi klinikai központ, az idén már csak 1,5 milliárdot.

A szegedi klinikákon emiatt egy hétig nem végeznek halasztható műtéteket. A drágább vizsgálatok elvégzését a klinikaigazgatók engedélyéhez kötötték. Nem fogadnak régión kívüli betegeket. Karácsony és újév között szintén csak a sürgős műtéteket végzik el - közölte Pál Attila, a klinikai központ elnöke. Arra a kérdésre, hogy várhatók-e elbo-csátások, a klinikai központ elnöke azt felelte: nem, mert az orvosok és a szakdolgozók maguktól is elvándorolnak a magyar egészségügyből.

Tráser Ferenc gazdasági főigazgató elmondta: 2009 januárjában 1,7 milliárd forint kifizetetlen beszállítói számlát görgetett maga előtt az orvosegyetem - mára ez az összeg négymilliárd forint fölé emelkedett. Az SZTE 11 karból álló, egységes intézmény, ezért a klinikák vesztesége más karok működőképességét is veszélyezteti.

Mint megtudtuk, több érintett dékán levelet írt Székely Tamás egés-zségügyi miniszternek, kérve a klini-kai központ helyzetének rendezését. Választ még nem kaptak. Szabó Gábor szerint átmeneti megoldást jelentene, ha december, illetve január elején megkapnák a minisztérium által korábban kilátásba helyezett összeget.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.