Agitprop a köztévében: 'Obersovszky elvtelenül alákérdezett Schmittnek'

Elmarasztalta az újságírók szakmai szervezete az elhíresült Schmitt-interjú készítőjét. Az MTV-s Obersovszky Pétert Félix Péter újságíró panaszolta be a Magyar Újságírók Országos Szövetségénél.

Obersovszky Péter még 2005-ben lépett ki a MÚOSZ-ból, mert az érdekvédő szervezet szerinte elnézte, hogy bemocskolják őt az Öljétek meg tévémacit! című botránykönyve miatt. Obersovszky akkor még levelet is írt Mádl Ferencnek, tájékoztatva az akkori államfőt, hogy elhagyja a pályát, "mert egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a szellemi polgárháborús környezetben nem lehet érvényes újságírói munkát végezni”. Később azonban visszatért a köztévéhez. Mivel már nem MÚOSZ-tag, az érdekvédelmi szervezet "csak" egy szakmai-etikai állásfoglalást tett közzé a március 30-i Schmitt-interjújáról, ebben viszont szokatlanul keményen elítélik a riportert.

A külföldön is bírált interjúban a MÚOSZ etikai bizottságának közlése szerint Obersovszky megsértette az újságírói etika szabályait, konkrétan az újságírói etikai kódexnek a valósághű tájékoztatás és lelkiismeretesség követelményeit. A riporter még a függetlenség látszatát sem kísérelte meg - írta a MÚOSZ etikai bizottsága -, "úgy viselkedett, mintha Schmitt Pál szóvivője lett volna, összekeverte a közszolgálati riporter pártatlan munkáját a korábban agitációs propagandának nevezett tevékenységgel és szemlélettel". Obersovszky a MÚOSZ etikai bizottsága szerint nem tett fel korrekt, valódi kérdéseket a köztársasági elnöknek és a válaszokra nem reagált érdemben. A témából nem készült fel részletesen, nem ismertette az egyetemi doktorátusról szóló korabeli rendeletet (amelyre hivatkozva vette el Schmitt Pál doktori címét a Semmelweis Egyetem).

Obersovszky Péter nemcsak etikai, hanem újságírói szakmai hibát is elkövetett a MÚOSZ közlése szerint, amikor a kérdésnek álcázott mondatai során megadta, hogy riportalanya milyen választ adjon. A MÚOSZ tragikomikusnak nevezi, ahogyan Obersovszky Péter elvtelenül „alákérdezett” a Schmitt Pál lemondását elutasító gondolatnak, majd három napon belül megváltozott a köztársasági elnök véleménye, lemondott és ezzel az interjút készítő újságíró hitelességét is nullára redukálta.

Az újságíró-szervezet a Schmitt-interjún túlmenő következtetéseket is levont, mivel érvelésük szerint a magyarországi sajtó állapota 2002 óta rohamosan romlik. Ezt annak a Fidesz által meghirdett politikai követelménynek tudják be, hogy külön sajtója legyen a kormánynak és az ellenzéknek. A pártos médiavilág megteremtésére a mindenkori kormánypártok és ellenzékiek is nyíltan törekedtek - írja az újságíró-szervezet -, ma már a politikai közéletben elfogadottá vált, hogy az újságírónak nem az igazságot kell kiderítenie, hanem a képviselt politikai irányzat nézőpontját kell gondolkodás nélkül megjelenítenie.

Obersovszky Péter egyébként a Schmitt-niterjú után a Ma reggel című műsor vezetője lett.

A közmédia tulajdonosi alapja, a Médiaszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) nem kívánta kommentálni a MÚOSZ állásfoglalását; Obersovszkyt egyelőre nem tudtuk elérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.