Munkát adjanak az anyáknak, ne pénzt!

Hiába ad a kormány pénzt, ha rugalmatlan a családpolitikai rendszer, akkor nem születik több gyermek - véli Ertsey Katalin és Szél Bernadett.

Az LMP a miniszterelnök által felkért népesedési munkacsoport javaslatai közül több elemet is üdvözöl, ám továbbra sem látja azokat a lépéseket, amelyek segítenék a nők munkaerő-piaci részvételét, a család és a munka összehangolását - fogalmazott közös közleményében Ertsey Katalin, független országgyűlési képviselő, és Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

Azt írták: ideje, hogy a kormány lépjen, hiszen tovább zuhannak a születésszámok, és az idén áprilisban közel 10 százalékkal kevesebb gyerek született. "A jelek szerint nem értették meg a kormányoldalon, hogy a családpolitikában nem a pénz, hanem a rugalmasság a fő megoldás. Bár üdvözlendők a gyedre, a járulékkedvezményre vonatkozó könnyítések, ez csak a problémakezelés egyik oldala. Hiába adnának 300 ezer forintos segélyt a gyermek megszületésekor, ezzel inkább a szüléshez kapcsolódó negatív előítéleteket, mintsem a gyermekvállalási kedvet erősítik" - fogalmaznak a képviselők. 

Az LMP szerint a hatékony családpolitika az ellátórendszer rugalmassá tételét jelentené. A túl hosszú gyes megbosszulja magát: azoknak, akik hamarabb vissza akarnak térni a munkaerőpiacra, lehetővé kell tenni, hogy a három évre járó összeget fele ennyi idő alatt megkaphassák.

Szükség van rugalmas nyitva tartású, megfizethető gyermekellátási intézményekre, a családi napközik finanszírozására, hordozhatóvá kell tenni az intézményi normatívákat, hogy a családok különböző intézményeket, akár bébiszittert választhassanak a gyermekek elhelyezésére - zárul a közlemény. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.