Munkahelyteremtésre költene a „gazdag” falu

Tehetős faluvá vált Drávaszerdahely. Alpár György, a község fideszes polgármestere évi 30-40 millió adóbevételre számít.

Tehetős faluvá vált Drávaszerdahely. A Dél-baranyai község határában ugyanis 2011-ben csomópontot épített a Földgázszállító Zrt., s e telephely okán Szerdahely jelentős iparűzési adóbevételhez jut. A 224 lelkes falu amúgy 11-12 millió forintból gazdálkodhatna évente, ám ezt az összeget sokszorosára növeli a – Mol tulajdonában lévő, siófoki székhelyű - zrt.-től befolyó pénz. Alpár György, a község fideszes polgármestere évi 30-40 millió adóbevételre számít az említett forrásból.

Az elmúlt húsz évben Drávaszerdahely 12 milliós tartozást halmozott fel Harkánnyal szemben, mivel a falu az indokoltnál kevesebb pénzt fizetett a székhelytelepülés iskolájának fenntartására; ezt a hátralékot Drávaszerdahely – az adó révén - tavaly kiegyenlítette, emellett megépített egy rendezvényekre alkalmas vendégházat. Idén járdák burkolására költött a falu 19 milliót, s már folyik az árkok rendbetétele. A következő években azonban munkahelyteremtésre fordítaná az önkormányzat a befolyó adó javát.

A falu vezetői abban gondolkodnak, hogy az önkormányzat nonprofit cégeket hoz létre, amelyek például helyben pékséget és savanyítóüzemet, Harkányban éttermet üzemeltetnek. A cél az, hogy e cégek az állástalan, a pályakezdő vagy a jövedelmükkel elégedetlen szerdahelyieknek biztosítsanak megfelelően fizetett munkát. Alpár György hozzátette, hogy az önkormányzat vállalkozói elképzelései még most formálódnak, a falu irányítói azonban eltökéltek, mivel úgy látják, hogy a közmunka nem teremt értéket és nem integrálja az állástalanokat a munka világába. A tervezett vállalkozások viszont – ha jól működnek - hozzátesznek a GDP-hez, és perspektívát adnak a település dolgozni akaró lakóinak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.