Munkacsoportot hoz létre a kormány az uzsora visszaszorítására

Az uzsorázás visszaszorítását célzó munkacsoportot hoz létre a kormány az ombudsman javaslata alapján - közölte Szabó Máté, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint ezt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter levélben tudatta az alapjogi biztossal. A tárcavezető arról tájékoztatta Szabó Mátét: kezdeményezte, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hozza létre a munkacsoportot az Emberi Erőforrások, a Belügy-, a Nemzetgazdasági-, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közreműködésével és a Magyar Bankszövetség bevonásával.

Balog Zoltán a kezdeményezéssel az ombudsmannak arra a tavaly év végi jelentésére reagált, amelyben az alapvető jogok biztosa összegezte az uzsora-jelenséggel kapcsolatos vizsgálatának felismeréseit és ajánlásait. A miniszter egyetértett a jelentésnek azzal a megállapításával, amely szerint kizárólag jogi eszközökkel nem lehet felszámolni az uzsorázást, ehhez az azt kiváltó élethelyzetet kell megváltoztatni.

A közleményben azt írták, a tárcavezető tájékoztatása szerint a munkacsoport feladata lenne az is, hogy a külföldi és a magyarországi tapasztalatok figyelembe vételével tegyen javaslatot olyan mikrohitel programok kidolgozására, amelyek legális alternatívát nyújtanak az uzsora-hitelezéssel szemben. A miniszter levelében azt is közölte az ombudsmannal, hogy a mikrohitelezés eszközét a társadalmi felzárkózás elősegítését célzó programokba építenék be - tették hozzá.

Az ombudsman uzsora-jelenséggel kapcsolatos vizsgálati jelentése a http://www.ajbh.hu/allam/jelentes/201202981.rtf oldalon olvasható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.