Műjég és szennyvíz: elszámoltatná Demszkyt a Fidesz

Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztoshoz fordul a Fidesz a csepeli szennyvíztisztító és a műjégpálya felújítása miatt a fővárosi Fidesz, előbbi miatt akár duplájára is nőhet a csatornadíj. A Fidesz szerint Demszkyék annyi időzített aknát hagynak maguk után, hogy az új főpolgármesternek "aknaszedővel és trágyahordó villával" kell majd felszerelkeznie.

Vizsgálatot követel és Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztoshoz fordul a műjégpálya felújítása és a csepeli szennyvíztisztító telep miatt a fővárosi Fidesz. Németh Szilárd és Wertán Zsolt keddi tájékoztatóján elhangzott: a szennyvíztisztító próbaüzemének kezdete előtt tíz nappal a beruházó konzorcium olyan szerződésmódosítást akar jóváhagyatni a városházával, amely hátrányos a fővárosnak, és amely a csatornadíjak akár száz százalékos emelésével is járhat. (A szerződésmódosítást szerdán tárgyalja a városháza pénzügyi és közbeszerzési bizottsága.) Úgy vélte, hogy a 200 milliárd forint értékű csepeli beruházást a külföldi beruházókkal való összekacsintás, a szabálytalan közbeszerzések, és akár a kartellgyanú is jellemzi, „az egész bulit pedig a budapestiekkel akarják megfizettetni”. Példaként említette, hogy a 300 ezer forint értéken beszerzett nyerges vontatókat a fővárosnak 1,2 millióért akarták leszámlázni, holott a keletkező szennyvíziszapot nem is közúton, hanem vízen és vasúton fogják elszállítani.

Wertán Zsolt (KDNP) ezzel kapcsolatban megjegyezte, az utolsó pillanatban benyújtott szerződésmódosítás mögött az állhat, hogy az ősztől hivatalba lépő új fővárosi vezetés „már nem lesz annyira simulékony a konzorciummal, nem fog ennyire baráti gesztusokat tenni”. Kifogásolta, hogy a díjemelésről a Fővárosi Közgyűlést megkerülve, törvénytelenül akarnak dönteni. Szerinte a főváros következő vezetésének el kell majd gondolkodnia azon, hogy Pécs mintájára visszavegye a közmű üzemeltetését.

Aknaszedővel és trágyahordó villával kell érkeznie az új főpolgármesternek – fogalmazott Németh Szilárd, aki szerint a mostani városvezetés időzített aknákat hagy örökül, mint a 4-es metró, a Margit híd felújítása, a csepeli szennyvíztisztító és a műjégpálya ügye. Mint arról a Népszabadság beszámolt, a műjégpálya felújítását a kivitelező Hérosz Kft. felfüggesztette, arra hivatkozva, hogy a 700 millió forint értékben benyújtott részszámláiból a főváros csak 60 milliót volt hajlandó kifizetni. (A városháza tegnapi közleményében a kivitelezőt okolta, és azzal érvelt, hogy a számlák szabálytalanok voltak, ha azokat befogadják, a beruházáshoz kapcsolódó uniós támogatást kockáztatták volna. A felek egymásra mutogatnak amiatt is, hogy kinek a dolga volna a műjégpálya alatt talált több mint háromezer négyzetméternyi, veszélyes hulladéknak számító azbeszt pala elszállítása.) Németh Szilárd szerint kérdéses, hogy van-e fedezet a műjég csaknem négymilliárdos felújítására, hiszen a városháza azt fontolgatta, hogy a létesítményt koncesszióba adja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.