MTV-ostrom: Toroczkai felel a rendőrségnek okozott károkért

Toroczkai László felel a 2006 őszi MTV-ostrom során a rendőrségi eszközökben okozott károkért - mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen csütörtökön.

A BRFK azért indított 10 milliós kártérítési pert a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, Toroczkai László ellen, mert álláspontja szerint a fiatalember szervezője volt a Szabadság téri eseményeknek, és így felel is az ott történtekért. Toroczkai ugyanis 2006. szeptember 18-án a Kossuth téren arra szólította fel a demonstrálókat, hogy vonuljanak át a Szabadság térre petíciójuk köztévében történő beolvastatása érdekében.

Korábban az első fokon eljárt Fővárosi Bíróság kétszer is elutasította a BRFK érvelését és keresetét. Eszerint ugyanis Toroczkai, csak azért, mert a Kossuth téren egy mikrofonon keresztül odaszólt a hallgatóságnak, hogy menjenek át a Szabadság térre, még nem vált egy demonstráció szervezőjévé. Egyébként is, amikor néhány órával később az MTV székházánál elfajultak az események, igyekezett együttműködni a rendőrséggel.

Ezzel szemben a tábla csütörtökön kihirdetett másodfokú döntésében úgy ítélte meg, hogy Toroczkai igenis a spontán gyülekezés szervezőjének tekinthető, és ebbéli minőségében a károkozókkal együtt felel a bekövetkezett károkért. A szóbeli indokolás szerint a 2006. szeptember 18-i Szabadság téri gyülekezés előre be nem jelentett, de szervezett demonstráció volt, amelynek tehát kellett, hogy legyen szervezője, aki a bejelentést leszámítva, szervezői feladatokat látott el. Ez pedig éppen Toroczkai volt, aki a Kossuth téren meghatározta a Szabadság téri demonstráció idejét, célját és létszámát is, amikor hallgatóságának azt mondta: most menjenek át petíciójuk köztévében történő beolvastatása érdekében a tv-székházhoz. Eközben egyébként Toroczkai elmulasztotta felhívni a jelenlévők figyelmét arra, hogy őrizzék meg a demonstráció békés jellegét - jegyezte meg szóbeli indokolásában a bíró.

A másodfokú bíróság a tekintetben is a Fővárosi Bírósággal ellentétes álláspontot foglalt el, hogy Toroczkai az adott helyzetben elvárható magatartást tanúsított-e. A tábla szerint ugyanis nem elegendő, hogy Toroczkai akkor igyekezett együttműködni a rendőrséggel, amikor az általa nem várt módon elszabadultak az indulatok, hiszen erre az együttműködő magatartásra hamarabb sort kellett volna kerítenie, hogy minden tőle elvárhatót megtegyen a rendezvény békés jellegének megőrzése érdekében. A tábla eszögezte: megengedhetetlen, hogy egy spontán, előre be nem jelentett demonstráció szervezőjét a "felelőtlenség ernyője védje", éppen azokban az esetekben, amikor a hatóságoknak alig van módjuk, idejük felkészülni a rendezvénnyel kapcsolatos feladataik ellátására.

Miután a rendőrségi eszközökben okozott kár megtérítésének jogalapját tekintve a tábla jogerősen helyt adott a rendőrség keresetének, a polgári per a kártérítés összegszerűsége vonatkozásában bizonyítással folytatódik majd első fokon.

Toroczkai a szóbeli indokolás közben felindultan távozott a tárgyalóteremből. Újságíróknak azt fejtegette, hogy miután a tábla az előző tárgyalás elnapolása után hirdette ki határozatát, nyilván egyeztette azt valakikkel.

Toroczkai neve többek között azáltal vált országszerte ismertté, hogy 2006 őszén a fővárosban és több vidéki nagyvárosban, például Debrecenben és Nyíregyházán szónokolt a Gyurcsány-kormány távozását követelve. 2006. szeptember 18-án este a Szabadság téren az után fajultak el az események, hogy a Kossuth téren, a Parlament előtt tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök nyilvánosságra került balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta.

A felbőszült tömeg 29 millió forintos kárt okozott az MTV-nek, betörtek a tévészékház épületébe, dúltak, fosztogattak, az épület előtt autókat borítottak fel, lobbantottak lángra. Az ostromban megsérült 191 rendőr, közülük 21 súlyosan, a rendőrségi eszközökben több mint 70 millió forintos kár keletkezett, sok elkövető ismeretlen maradt. A történtek miatt egy monstre büntetőperben mintegy 40 ember felelősségét vizsgálta a bíróság, több tucatnyian kaptak felfüggesztett szabadságvesztést első fokon, illetve néhányan már másod fokon, jogerősen is.

Toroczkai László és ügyvédje Tóth Kászló (balra) az ítélet indoklása alatt
Toroczkai László és ügyvédje Tóth Kászló (b) az ítélet indoklása alatt. Toroczkai László felel a 2006 őszi MTV-ostrom során a rendőrségi eszközökben okozott károkért - mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen. A BRFK azért indított 10 milliós kártérítési pert a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke ellen, mert álláspontja szerint a fiatalember szervezője volt a Szabadság téri eseményeknek, és így felel is az ott történtekért. Toroczkai ugyanis 2006. szeptember 18-án a Kossuth téren arra szólította fel a demonstrálókat, hogy vonuljanak át a Szabadság térre petíciójuk köztévében történő beolvasása érdekében. MTI Fotó:
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.