MTV-ostrom: felfüggesztett börtönt kapott az egyik vádlott

Felfüggesztett börtönre ítélt nem jogerősen egy vádlottat a Magyar Televízió székházának három és fél évvel ezelőtti ostroma ügyében a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Az elsőfokú döntés szerint a 21. rendű vádlott bűnös társtettesként elkövetett közérdekű üzem működésének megzavarása, csoportosan, társtettesként és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, valamint súlyos testi sértés bűntettében, ezért őt a bíróság két év börtönbüntetésre ítélte, ám a szabadságvesztés végrehajtását öt évre felfüggesztette - közölte a Fővárosi Bíróság. Az ítélet nem jogerős, ugyanis a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. Az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn.

Legutóbb április 1-én hirdetett elsőfokú ítéletet a PKKB, akkor egy visszaeső, hajléktalan férfit letöltendő, négy másik vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, ám a védelmi fellebbezések miatt az a döntés sem emelkedhetett jogerőre.

Az MTV ostroma miatt indult elsőfokú büntetőeljárás még mindig nem zárult le, van néhány vádlott, akinek az ügyéről ezután határoz a PKKB. A büntetőper összesen 40 vádlottal indult, közülük Ekrem Kemál György az eljárás során elhunyt, volt akinek az ügyét elkülönítették. Eddig összesen hat részítéletben - 2008 decemberében, 2009 szeptemberében, októberében, idén januárban és április 1-én, illetve 12-én - összesen több mint 30 vádlottról határozott már a PKKB. Javarészt felfüggesztett szabadságvesztéseket szabott ki, de voltak pénzfőbüntetések és több felmentés is, amelyek egy része már fellebbezések hiányában jogerőre emelkedett. Letöltendő szabadságvesztést csak néhányan kaptak, többnyire az előéletükre is tekintettel, ezek az ítéletek azonban nem jogerősek.

A Szabadság téren lévő MTV-székháznál 2006. szeptember 18-án este azt követően szabadultak el az indulatok, hogy tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Kossuth téren Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta. A felbőszült tömeg autókat borított és gyújtott fel, összecsapott a rendőrökkel, betört az MTV épületébe, ahol dúlt, fosztogatott, és összességében sok tízmilliós kárt okozott. Az ostrom során megsérült 191 rendőr, közülük 21-en súlyosan. Sok elkövető ismeretlen maradt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.