MSZP:közjogi méltóság se kaphasson kétszer lakást

Ha valaki korábban már más közjogi tisztség betöltésének jogcímén jogosultságot szerzett a lakáshasználatra, és azzal élt is, a későbbiekben újra, lakáshasználatra irányuló kérelmet ne terjeszthessen elő - javasolják szocialista képviselők.

Molnár Csaba és Vitányi Iván csütörtökön az Országgyűlésnek beterjesztett indítványa a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló 2000-ben elfogadott törvényt módosítaná.

A jelenleg hatályos törvény rendelkezései alapján a köztársasági elnököt a mandátumának megszűnése után, kérelmére, lakáshasználati jog illeti meg.

Az indoklás szerint előfordulhat olyan helyzet, hogy olyan személy szerez a köztársasági elnöki címmel lakáshasználati jogot, aki a korábbi a legmagasabb közjogi tisztségeket betöltő személyekre vonatkozó szabályozás alapján már megszerezte azt. A javaslat alapján ezért indokolt, hogy ha valaki korábban már más közjogi tisztség betöltésének jogcímén jogosultságot szerzett a lakáshasználatra, és azzal élt is, a későbbiekben újra a lakáshasználatra irányuló kérelmet ne terjeszthessen elő.

Mint ismeretes Sólyom László köztársasági elnöknek még az Alkotmánybíróság volt elnökeként 1998 óta a használatában van egy XII. kerületi állami tulajdonú lakás. A jelenlegi törvény szerint - mint volt köztársasági elnök - ha kéri, megfelelő lakáshasználati jog illeti meg. E jogosultság a köztársasági elnök, illetve a volt köztársasági elnök halála esetén az özvegyét is megilleti. A lakást - amelyhez a törvény szerint legalább három lakószoba tartozik - a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) biztosítja.

Molnár Csaba, a javaslat egyik benyújtója biztos benne, hogy Sólyom László olyan államférfi, aki az újabb lakáshasználati jogot nem venné igénybe, pártja azonban úgy látja, hogy ez egy olyan kiskapu a törvényben, amit azért kellene bezárni, mert a jövőben is felvetődhet problémaként.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.