MSZP-kampányfilm: Bartók Béla szerzői jogainak örököse is tiltakozik

Bartók Béla szerzői jogainak magyarországi örököse is tiltakozik az MSZP kampányfilmje miatt, és annak nyilvánosság előli visszavonását követeli Mesterházy Attila pártelnöktől. Puskás Ferencné, a világhírű magyar labdarúgó özvegye hétfőn szintén tiltakozását fejezte ki a film miatt.

Vásárhelyi Gábor az MSZP elnökének címzett nyílt levelében, amelyet hétfő délután azt MTI-hez is eljuttatott, azt írta: "mély megdöbbenéssel és felháborodással vettem tudomást arról, hogy az Ön által vezetett pártnak a napokban megjelentetett politikai kampányfilmjében (Magyarország ma) Bartók Béla nevét és fényképét napi politikai érveik alátámasztására használták fel".

Vásárhelyi Gábor azt írta: az a politikai csoportosulás, amely a közelmúltban nyíltan hangoztatta azt a véleményét, hogy a Bartók Béla szülőhelyén élőket nem tekinti automatikusan magyar állampolgárnak - és politikusai ezzel azt mondták ki, ha Bartók Béla ma születne Nagyszentmiklóson, akkor az MSZP szerint nem lenne magyarnak tekinthető -, "akkor se nyúljon a mai határainkon kívül született valóban nagy magyarok nevéhez, ha ez éppen a mai politikai céljainak megfelelne".

Bartók Bélát életében több alkalommal is próbálták belerángatni a napi politikai élet csatározásaiba, de "ő maga mindig (...) távol tartotta magát a napi politikától" - olvasható a levélben.

A dokumentumban az áll: Bartók Béla hamvait két fia mindaddig nem hozta haza Magyarországra, "amíg hazájában az önök felvállalt politikai elődpártja által fenntartott diktatúra uralkodott", és a hamvakat nem a munkásmozgalmi panteonban, hanem a Farkasréti temetőben helyezték végső nyughelyre.

"Ne bolygassák békés nyugalmát azzal, hogy saját céljaikra a politikába rángatják" - írta Vásárhelyi Gábor.

A zeneszerző szerzői jogainak magyarországi örököse azzal zárta a levelét: "határozottan követelem, hogy azt a kampányfilmet, melyben Bartók Béla szerepel, azonnal vonják vissza a nyilvánosság elől!".

Puskás Ferencné hétfőn az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta: tiltakozik Puskás Ferenc nevének kampánycélú felhasználása ellen, és egyúttal azt kérte, aki teheti, ítélje el és közösítse ki azokat, akik ilyen "gátlástalan politikai eszközökkel élnek".

Kifejtette: megdöbbenve értesült arról, hogy az MSZP kampányfilmjében férje nevét és arcképét is felhasználták "mindenfajta hivatalos felhatalmazás, s egyáltalán, erkölcsi alap nélkül". Kitért arra, hogy a propagandaanyagot "azok politikai örökösei" készíttették, akik miatt férje "huszonöt éven át nem térhetett haza, Magyarországra".

Az RTL Klub vasárnap közleményében tudatta az MTI-vel, hogy szerzői jogsértés miatt levélben fordult az MSZP-hez, mert a párt Magyarország ma címmel bemutatott filmjében engedély nélkül használt fel részleteket a kereskedelmi csatorna híradójából.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: szabályszerűen jártak el, amikor a párt húszperces kisfilmjében felhasználták a kereskedelmi csatorna híradójának részleteit. Álláspontjuk szerint a közösségi videomegosztó portálon bárki szabadon felhasználhatja a felvételeket, ha megjelöli a forrását, és ennek ők eleget tettek, mert, mint fogalmazott, egyértelműen és jól látszik, hogy a filmhez használt képanyagok mely televíziótól származnak.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) közleménye szerint a TEK-től sem kért engedélyt az általuk készített felvételek felhasználásához az MSZP.

A híradásokban megjelent, hogy a Magyar Szocialista Párt egy új kampányfilmet mutatott be, amelyben a TEK felvételei is megjelennek, a párt által felhasznált filmrészletek korábban a magyar rendőrség www.police.hu weboldalán közzétett felvételek képkockái - írták.

Hangsúlyozták, hogy "az elfogásokról szóló kisfilmek minden esetben a Terrorelhárítási Központ tevékenységéről szóló beszámolók, melyek az emberek hiteles tájékoztatása érdekében készülnek, és nem politikai célokat szolgálnak".

A húszperces kisfilmet vasárnap mutatta be Mesterházy Attila. Elmondta: a film Magyarország ma elnevezésű kampányuk része. A kampányfilmben egyebek mellett az hangzik el, hogy Orbán Viktor kormányzása tönkretette az országot, a kormánypropaganda pedig elszakadt a valóságtól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.