MSZP: vizsgálóbizottság igen, Jobbik nem!

Visszavonja az E.ON vizsgálóbizottságról szóló előterjesztését az MSZP, amelyet korábban a Jobbik képviselőivel közösen nyújtott be. A szocialisták újra benyújtják a kezdeményezést, de immár egyedül.

"Az MSZP a szélsőjobboldali Jobbikkal, mint a jelenlegi kormány hatalomban maradását, újraválasztását segítő párttal továbbra sem hajlandó semmilyen formában együttműködni. Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja a mai ülésén ezért úgy döntött, hogy visszavonja az E.ON vizsgálóbizottságról szóló előterjesztését" - írta közleményében a szocialista párt.

Emlékezetes, néhány nappal ezelőtt az MSZP kezdeményezésére az LMP és a Jobbik képviselői is aláírták azt az indítványt, amely vizsgálóbizottságot hozna létre az E.ON-vásárlás ügyében. A kormánypártok és a közmédia is hevesen támadta ezért a szocialistákat, mondván korábban bojkottot hirdettek a szélsőséges párttal szemben. 

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője akkor közleményében azt írta, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke tavaly decemberben Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő egyik felszólalása után azt mondta, még akkor sem működnek együtt a Jobbikkal, ha olyan ügy lesz, ami fontos Magyarország számára. Steiner Pál szocialista képviselő pedig Rogán Antal közlése szerint arról beszélt, hogy az MSZP semmilyen intézményes kapcsolatot nem tart fenn a Jobbikkal a jövőben, így nem vesznek részt a velük közös országgyűlési kezdeményezésekben sem, egészen addig, amíg politikai irányváltás nem lesz a Jobbikban. A Fidesz ezért felszólította az MSZP-t, hogy vonják vissza aláírásukat az indítványról, amelyen az antiszemita kijelentéseket tevő Gyöngyösi Márton aláírása is szerepel.

Az MSZP most visszavonta a kezdeményezését, de egyúttal jelezték azt is: az E.ON vizsgálóbizottság felállításának ügyét továbbra is kiemelten fontosnak tartják. Mesterházy Attila frakcióvezető ezért az előterjesztést újra benyújtja. Egyidejűleg rögzítik, hogy az előterjesztéshez a Jobbik frakciójának tagja nem csatlakozhat - írták közleményükben. Hozzátéve: "biztosak vagyunk abban, hogy amennyiben a Fidesznek nincs takargatnivalója az E.ON magyarországi gázüzletágának állami felvásárlása ügyében, akkor a vizsgálóbizottság létrejön."

Tény ugyanis, hogy a Fidesz által meghozott hatályos parlamenti szabályok szerint ellenzéki erő csak akkor tud vizsgálóbizottságot kezdeményezni, ha azt - a létszámkorlát miatt - közösen teszik. Kérdés, hogy most, a Fidesz miképpen viszonyul majd az E.ON-bizottság felállításához, a kormánypártiak támogatása nélkül ugyanis nem jöhet létre a testület. 

 





 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.