MSZP: vissza lehetne vonni Szaniszló Ferenc díját

Az MSZP szerint az emberi erőforrások minisztere kezében van olyan eszköz, ami jogszerű megoldást kínálna Szaniszló Ferenc Táncsics-díjának visszavonására: egy miniszteri rendeletet kell hozzá saját hatáskörben módosítania.

Lendvai Ildikó, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának szocialista tagja keddi közleményében arról tájékoztatta az MTI-t: írásbeli kérdésben hívta fel Balog Zoltán miniszter figyelmét arra, lehetővé tehetné a díj visszavonását, ha már az elismerés pillanatában méltatlan személynek adományozták, vagyis a kitüntetés feltételei már az adományozáskor sem álltak fenn.

A politikus emlékeztet arra: a miniszteri rendelet, amelyet Balog Zoltán személyesen írt alá, tartalmaz részleteket a díj visszavonásának esetére. Hozzátette: a miniszternek nem kell mást tennie, mint saját rendeletét egy mondattal kiegészítenie, "ha valóban igaz, hogy pusztán tájékozatlanságból került sor a díjra méltatlan, megnyilatkozásaival az emberi jogokat súlyosan sértő személy kitüntetésére". Mint írta, a miniszternek a jogszabály értelmében 15 napon belül kell írásbeli választ adnia.

A közleményben szerepel az is: "az a kormány, amelyik kénye-kedve szerint képes az alaptörvény módosítására, ha akarna, találna módot Szaniszló Ferenc díjának visszavonására is". 

A március 15-ei kitüntetettek között Balog Zoltán Szaniszló Ferencet, az Echo TV munkatársát is Táncsics-díjjal tüntette ki, ami miatt többen tiltakoztak. A miniszter később azt közölte: nem volt tudomása a díjazott sértő megnyilvánulásairól. Hozzátette ugyanakkor: a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.