MSZP: Van másik!

Az egészségügyre sincs koncepciója a Fideszes városvezetésnek - bírál közleményében Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciójának vezetője.

Lassan egy éve van hivatalban az Orbán-kormány és fél éve a fideszes budapesti vezetés, a rendelkezésükre álló idő mégis kevésnek bizonyult arra, hogy részletes koncepcióval álljanak elő a fővárosiak egészségügyi ellátására - állítja közleményében Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciójának vezetője. Bár a Fidesz ellenzékben minden, az egészségügy színvonalát és finanszírozhatóságát javító elképzelést elutasított, most sincs kiforrott saját, a budapesti kórházak helyzetét megnyugtatóan rendező koncepcióval nem rendelkezik.

A fővárosi frakció vezető szerint Szócska Miklós, az Orbán-kormány államtitkára tegnap tartott „egyeztetésén" kiderült, hogy a kormánynak továbbra sincs fogalma arról, mit kezdjen a fővárosiak egészségügyi ellátásával. A kedden elhangzottak tartalmilag megegyeztek a Szócska-Tarlós páros egy hónappal ezelőtti sajtótájékoztatóján hallottakkal. Ebből leszűrhető, hogy az elmúlt hónapban sem dolgoztak egyetlen percet sem a budapesti egészségügyi intézményrendszer ügyén. Azt vártuk, hogy a miniszter a tájékoztatót követő délutáni fórumán elmondja, mit is tartalmaz a Semmelweis-terv Budapest számára.Ezzel szemben az államtitkár nem mondott semmit, csak ismertette a Fidesz egyik egészségügyi modelljét - a sokból.

Az államtitkár a találkozón szembesült a felszólaló orvosok csalódottságával. A kormányzó párt korábbi ellenzéki retorikája évekig azt sugallta, hogy a Fidesz azért nem partner a magyar egészségügy modernizációjában, mert határozott saját elképzelése van. Mára kiderült: a „király meztelen" és a Fidesz csak a törekvések akadályozásában volt szakértő. Szinte mulatságos, hogy az államtitkár által mondott kevés konkrétum a Fidesz által korábban „hazaárulásnak" minősített szocialista egészségügyi reformtörekvések egy részének megvalósítását jelenti. Budapesten az általam kidolgozott, a fővárosi kórházak színvonalas és takarékos működését célzó javaslat elemei és a korábbi szocialista kormányok az egészségügy finanszírozhatóvá tételét célzó lépéseit idéző ötletek bukkantak fel, leszámítva az államosítást. Sajnálatos, hogy a jelenlegi kormány és városvezetés csak egy ilyen felelősségelhárító és vélhetőleg intézményi összevonásokat, megszüntetéseket jelentő megoldást tud nyújtani a budapestiekne

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.