MSZP: tovább csökken a hitelezés, ha bankok vonulnak ki

Az MSZP szerint tovább szűkülhet a hitelezés és tovább csökkenhet a beruházások szintje, ha külföldi tulajdonú bankok kivonulnak Magyarországról.

Matolcsy György jegybankelnök a Hír Tv Bruttó című műsorában - a szombat esti adás pénteken közölt előzetese szerint - arról beszélt: négy külföldi tulajdonú nagybank vonulhat ki Magyarországról a következő másfél évben.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke azt mondta, ezek a bankok nem hiteleznek, nem segítik a magyar gazdaságot. Hozzátette: a megoldást részben a magyar tulajdonú kis- és középbankok szerepének erősítése jelenti, de elképzelhető, hogy új magyar bankok jönnek létre vagy veszik át a kivonuló nagybankok portfólióját. Azt sem zárta ki, hogy ázsiai bankok jönnek a kivonulók helyére.

Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese szombaton újságíróknak úgy nyilatkozott: a külföldi nagybankok kivonulása "lehet, hogy jó hír a jegybank elnökének", de rossz hír az országnak, mert a bankokkal együtt a pénz is kivonul.

Ha nincs pénz, akkor kevesebb a beruházás, beruházások nélkül nincsenek új munkahelyek, azok nélkül pedig nincs javuló életminőség - mondta.

Hozzátette: a bankok hitelezési gyakorlatát bíráló Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterként sokat tett a hitelezés "kiszáradásáért", azért, hogy ne legyen olyan gazdasági környezet, amelyben érdemes befektetni.

A szocialista politikus szerint a lakosságot valószínűleg nem érinti különösebben a bankok kivonulása, de rossz hírét kelti az országnak, és félő, hogy hitelszűkét okoz a vállalkozásoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.