MSZP: Tízezrek nem kapnak rokkantsági ellátást egy szoftverhiba miatt

Az MSZP szerint egészségkárosodottak tízezrei hónapok óta hiába várják ellátásukat egy szoftverhiba miatt. A szocialisták ezért felszólították Orbán Viktort és kormányát, hogy vizsgáltassa ki a történteket, illetve azonnal fizessék ki az érintettek sok esetben május óta elmaradt járandóságát.

Korózs Lajos, az ellenzéki párt elnökségi tagja hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: elveszett, vagy lehet, hogy soha meg sem volt az az informatikai program, amely a rokkantsági felülvizsgálaton átesettek adatait, így például a járandóságuk mértékét tartalmazta. Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy az alaptörvény értelmében megszűnt a rokkantsági nyugdíj, vagyis a jövőben azok az egészségkárosodottak is csak egy "táppénzszerű" ellátást kapnak, akik korábban évtizedeken át fizették a nyugdíjjárulékot.

Korózs Lajos szerint a kormány átgondolatlan változtatásai "emberi tragédiák sorozatához" vezet. A kormány hiába próbálná munkára kötelezni az arra egyébként alkalmatlanokat, mivel gazdaságpolitikája miatt az egészségkárosodottaknak esélyük sincs elhelyezkedni - hangsúlyozta Korózs Lajos, megjegyezve azt is: a rokkantsági ellátásban részesülők is rosszabbul járnak, hiszen csak korábbi járandóságuk felében reménykedhetnek.     

A szocialista politikus felszólította a kabinetet arra, hogy hagyja abba a "rokkantakat lejárató propagandát", mivel szerinte nem igazolódott be az a változtatások indokaként emlegetett kormányzati feltételezés, hogy hatalmas visszaélések jellemezték volna a rokkantnyugdíjrendszert. Az alapvető jogok biztosa az Alkotmánybíróságnál kezdeményezte a megváltozott munkaképességű emberek ellátásáról szóló törvény egyes rendelkezéseinek felülvizsgálatát a múlt héten; Szabó Máté azért kezdeményezte a felülvizsgálatot, mert szerinte a rokkantsági ellátórendszer 2012-es átalakításánál nem biztosították a szerzett jogok fenntartásába vetett bizalom védelmét, továbbá az alacsony összegű ellátás melletti munkavállalás lehetőségének korlátozása miatt sérül az esélyegyenlőség elve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.