MSZP: tisztázzák, mi folyik a titkosszolgálatoknál!

Az MSZP kezdeményezi, hogy a honvédelmi miniszter és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) vezetője tisztázza a tárcavezető állítólagos megfigyelésével kapcsolatos ügyet.

Harangozó Tamás, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista tagja a testület rendkívüli ülése előtt azt mondta, kezdeményezik, hogy a bizottság zárt ülésén a miniszter és a főigazgató dokumentumokkal alátámasztva tisztázza az ügyet, és számoljon be arról, mi folyik a szervezetnél.

Felidézte, az elmúlt napokban óriási felháborodást okozott az Index hírportálon megjelent cikk, miszerint a KNBSZ lehallgatta saját miniszterét, Hende Csabát. Amennyiben a hír igaz, és a Fidesz egyik meghatározó politikusa, a kormány tagja sem lehet biztonságban, "felmerül a kérdés, hogy mit gondoljon egy ellenzéki képviselő" - kérdezte Harangozó Tamás.

Azt mondta, ez más megvilágításba helyezi például azt is, hogy a hétvégén az MSZP belső levelezéséből kerültek ki részletek a Kurucinfóra. De azt is - folytatta - , hogy május végén az Országgyűlés honvédelmi bizottságának ülésén - épp Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatásakor - az ő mobiltelefonját is ellopták.

Az ellenzéki politikus elmondta: feljelentést tett a rendőrségen, lassan két hónap telt el, de azóta sincs eredmény. A szocialista képviselő szerint a közelmúlt eseményei alapján arra következtet, hogy a telefonon lévő személyes adatai, a híváslisták, a kapcsolatrendszerének feltérképezése miatt lophatták el a készüléket.

Harangozó Tamás azt mondta: a nemzetbiztonsági bizottság tagjaként választ várna arra, hogy lehallgattak-e, megfigyeltek-e ellenzéki politikusokat, pártokat, s hogy a kormány felelős tagjai milyen garanciákat tudnak adni, hogy ilyen nem fordult elő és a jövőben sem fordulhat elő.

Továbbá azt kérik, Pintér Sándor belügyminiszter hozzon a bizottság elé egy részletes jelentést, hogy a felügyelete alatt álló szervek milyen titkosszolgálati tevékenységet végeznek, ehhez milyen saját technikai felszerelésük van, és milyen garanciákat tudnak arra adni, hogy azokat törvényesen, ellenőrizhető módon alkalmazzák. Ugyanezt várják el a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánostól mint az Információs Hivatalt felügyelő államtitkártól - tette hozzá.

Harangozó Tamás közölte, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjétől is jelentést várnak.

Választ várnak továbbá a titkosszolgálatoktól arra, milyen illegális tevékenységet észleltek az elmúlt időszakban - fűzte hozzá.

Amíg ezeket a jelentéseket nemzetbiztonsági bizottság nem látja, nem tartják garantáltnak, hogy a területen törvényesen és megfelelő módon végzik a munkát - hangsúlyozta Harangozó Tamás.

Az Index múlt héten szerdán írt arról, hogy információi szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter megfigyelése állhat a KNBSZ-nél történt gyors személycserék hátterében. A cikkben emlékeztettek arra, a közelmúltban felmenttették beosztásából Horváth József vezérőrnagyot, a KNBSZ operatív főigazgató-helyettesét és Szendrei Zsolt műveleti igazgatót.

Horváth József múlt héten szerdán a HírTV Magyarország élőben című műsorában azt mondta, a szolgálat nem figyelte meg a honvédelmi minisztert. Hozzátette: feljelentést tesz az Index cikke miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.