MSZP: tandíj- és röghözkötöttség-mentes felsőoktatást!

Válságközeli állapotban van a felsőoktatás Magyarországon, állapította meg Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője Pécsett, azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amit a párt parlamenti frakciójának kihelyezett ülése után tartottak a szocialisták.

Az MSZP politikusai két napon át tucatnyi baranyai településen tartottak fórumokat, eközben a frakció megvitatta a kormány rezsicsökkentési törekvéseit, valamint a köz- és a felsőoktatás helyzetét. Utóbbi kapcsán Hiller, mint az MSZP oktatási kabinetjének vezetője elmondta, hogy a Fidesz-kormány – az önfinanszírozó felsőoktatás hamis álmát építve – 2010 óta összesen 60 milliárdot vont el az egyetemektől. Így a korábbinál lényegesen kevesebb fiatal drágábban tanulhat egyetemeinken. A párt egyébként nem veti el a diákhitel gondolatát, de azt a konstrukciót, amit a Fidesz-kormány kidogozott, elfogadhatatlannak tartják a szocialisták, hiszen azzal a hallgatókat adócsapdába csalják. Hogy mennyire vállalhatatlan ez a hitel, azt az is bizonyítja, mondta Hiller, hogy 70 ezer hallgatóból 4 ezer vette igénybe.

A politikus hozzátette: a szocialisták ellenzik az egyetemi tandíj minden formáját, és nem értenek egyet azzal, hogy a hallgatókat szerződéssel tartsák itthon a diploma után. Ha az MSZP a következő választás után kormányt alakíthat, akkor a röghözkötöttség intézményét „kidobják az ablakon”. Hiller felkérést kapott a frakciótól arra, hogy civil szervezetek szakembereit bevonva dolgozza ki a tandíj- és röghözkötöttség-mentes felsőoktatás koncepcióját és finanszírozhatóságát.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az MSZP miért változtatta meg véleményét tandíj-ügyben (hisz kormánypártként a szocialisták is bevezették volna a tandíjat), Hiller István azt felelte: a felsőoktatásnak stratégiai szerepe van, mind több ország ráébred arra, hogy válságban erősíteni kell a felsőoktatást, aminek egyik módszere az ingyenesség. Ezt az utat készül most épp választani Bajorország, s ezt választotta már rég Finnország, melynek felsőoktatása az egyik legjobb Európában, s az MSZP szakértői teamje az említettek példáját tanulmányozza.

A tájékoztatón Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szólt arról, hogy a szocialisták támogatják a Fidesz rezsicsökkentési intézkedéseit. A pártelnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a jelenlegi kormány rossz gazdasági és perverz társadalmi politikája miatt állt elő az a helyzet, hogy 300 ezer eladósodott család villany-, gáz és vízóráját akár azonnal kiköthetnék a szolgáltatók. Az MSZP mindamellett a rezsicsökkentést választási kampányfogásnak tartja. Ráadásul a terv nem igazságos, mert több támogatást kap a gazdag, mint a szegény, és nem kap támogatást az, aki fával vagy szénnel fűt. Ezért a párt kormányra kerülve olyan programokat kíván majd beindítani, amelyek célja az energiatakarékosság. Így támogatni akarják a lakóházak hőszigetelését, az elavult nyílászárók cseréjét és az épületek fűtésének korszerűsítését.

Ez a program foglalkoztatási szempontból is fontos, hangsúlyozta Mesterházy, hisz munkát ad számos vállalkozásnak. Az energiatakarékossági program költségeit az MSZP hazánk szén-dioxid-kvótájának értékesítése révén befolyt összegből, valamint az unió támogatásából teremtené elő, emellett a beruházók kedvezményes hitelhez juthatnának. Utóbbi törlesztőrészlete azonban előteremthető lesz az alacsonyabb fűtésszámla révén. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.