MSZP: támogatjuk a rezsicsökkentést, de nem így

Az MSZP támogatja a rezsicsökkentést, de nem azon a demagóg, igazságtalan és a jogállamiságot veszélyeztető módon, ahogyan a kormány azt végrehajtja – mondta Burány Sándor kedden sajtótájékoztatón.

A szocialista politikus elmondta: követelik, hogy az Orbán-kormány állítsa vissza a 2010-es kormányváltás előtti szintre, csaknem százmilliárd forintra a rászorulóknak járó, azóta töredékére csökkentett összegű energiaár-támogatást. Emellett az MSZP energiahatékonysági beruházásokra fordítaná az E.ON gázüzletágának megvásárlására szánt pénzt, mert ezek révén a családi házak és a panellakások rezsiköltségeit 25-40 százalékkal lehetne csökkenteni – közölte.

Utalva arra, hogy a szocialista kormányzás alatt 260 ezer panellakást korszerűsítettek, hangsúlyozta: az MSZP most olyan, igazságos rezsicsökkentésre tesz javaslatot, amely elsősorban a rászorulóknak segít, nem veszélyezteti a jogállamiságot, és fellendítheti a bajban lévő építőipart.

Burány Sándor ugyanakkor bírálta a kormány rezsicsökkentési programját, mert a tehetősebbeknek adja a legnagyobb támogatást, noha a kormányváltás óta háromszorosára nőtt azoknak a háztartásoknak a száma, amelyekben kikapcsolták az energiaszolgáltatást. A Fidesz-kormány elhallgatja, hogy a tízszázalékos – esetenként annál is kisebb – rezsicsökkenés elmarad attól, amennyivel a családok költségei növekedtek az elmúlt három évben az infláció, illetve az energiaárak emelkedése miatt – fűzte hozzá.

Az MSZP-s képviselő kitért arra is: a jogbiztonságot veszélyezteti, hogy a kormány nem veszi tudomásul a számára kedvezőtlen bírósági ítéleteket a rezsicsökkentés-ügyben, és törvényhozási eszközökkel írja felül őket. Szerinte részben a jogbiztonság hiányával magyarázható az is, hogy egy euró már 305 forintot ér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.