MSZP: Sólyom ne szabjon irányt az egyeztetésnek!

Újabb nyilatkozatháború kezdődött a Fidesz és az MSZP között azok után, hogy Sólyom László köztársasági elnök egy interjúban a rendkívüli választások megtartása mellett szállt síkra.

Az MSZP azt kéri, Sólyom László köztársasági elnök ne szabjon irányt annak az egyeztetésnek, melyet a politikai pártok folytatnak a miniszterelnök-jelölt kiválasztása érdekében - közölte a párt frakcióigazgatója Budapesten.

Tóbiás József szerint Sólyom Lászlónak szerdai megszólalása után - amelyet az MSZP nevében "nagyon durva beavatkozásnak" nevezett - ki kell vonnia magát a a politikai pártok egyeztetéséből.

Mint fogalmazott, húsz évvel a rendszerváltás után először fordult elő, hogy a legmagasabb közjogi intézmény betöltője ilyen módon avatkozott be a pártok közötti csatározásokba.

Tóbiás József kifejtette: minden párt és az egész magyar társadalom elvárja a köztársasági elnöktől, hogy az alkotmányban rögzített feladatához méltóan testesítse meg a nemzeti egységet. A szerdai bejelentésével azonban - folytatta - az államfő túllépett ezen a hatáskörén. Az államfő ne akarja az egyeztetések lezárásáig befolyásolni a pártok és a társadalom azon részét, amely a nyilatkozattal egyetért vagy nem ért egyet. Ez ugyanis a politikai pártok feladata - közölte a szocialista politikus.

A Fidesz szégyenteljesnek és példátlannak tartja, hogy az MSZP durva támadást indított a köztársasági elnök és az alkotmányos intézmények ellen - mondta Balsai István, a Fidesz politikusa sajtótájékoztatóján. Magyarország szégyene az, amit a szocialisták művelnek - jelentette ki Balsai István.

Szerinte Sólyom László elnöki tisztségéből fakadó kötelezettségének tett eleget, amikor a kialakult alkotmányos helyzetről nyilatkozott, és kifejtette: új választások megtartását látná helyesnek.

 

Az interjúrészlet, ami kiverte a biztosítékot

Sólyom László a Magyar Televíziónak adott interjújában azt mondta: csak egy előre hozott parlamenti választás adhat esélyt arra, hogy egy stabil, széles körű felhatalmazással rendelkező kormány állhasson fel. Az államfő szerint csak egy ilyen kormánynak lenne elég háttere ahhoz, hogy hosszú távú, többéves programot megvalósíthasson, és így ki tudja vezetni az országot a válságból.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.