MSZP: óvatosan az árfolyamrögzítéssel!

Az MSZP szerint rendkívüli horderejű, felelős döntést igénylő kérdés, hogy a devizahitelesek kérjék-e bankjuktól az árfolyamrögzítést, így az érintetteknek azt is mérlegelniük kell, hogy három év elteltével képesek lesznek-e fizetni az akkor várhatóan megemelkedő havi törlesztőrészletet.

Burány Sándor országgyűlési képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján található - az MSZP weboldaláról is elérhető - hitelkalkulátort ajánlotta a devizakölcsönösök figyelmébe, megjegyezve: döntésükkor elsődleges, hogy milyen svájcifrank-árfolyamot tartanak reálisnak a következő évekre. Ha ugyanis a svájci frank és az euró árfolyama tartósan hasonló szinten marad, a 180 forinton történő árfolyamrögzítés lehetőségének megszűnésével a törlesztőrészletek jelentősen megemelkedhetnek - tette hozzá.

Tízmillió forintos tőketartozás és húszéves futamidejű lakáshitel esetén a havi törlesztés 102.500 helyett 73.800 forint lesz az árfolyamrögzítés után, annak lejártát követően - 250 forintos árfolyammal számolva, amit a PSZÁF kalkulátora alapesetben felkínál - azonban hozzávetőleg 114 ezer forintra emelkedik az együttes törlesztőrészlet, míg ha a svájci frank árfolyama 270 forint körül, az euróéval azonos szinten stabilizálódik, a törlesztőrészlet meghaladhatja a 125 ezer forintot - magyarázta Burány Sándor.

Az MSZP-s képviselő elmondta, hogy pártja a következő napokban ismerteti azokat a megoldási javaslatokat, amelyeket a bajba jutott devizahitelesek érdekében kidolgoztak. Emellett újólag arra szólította fel a kormányt, hogy "térjen vissza a szabadságáról", és érje el, hogy az állam, a bankok és a devizahitelesek közösen viseljék a terheket.

Arra az újságírói kérdésre válaszul, hogy a szocialisták kormányon mit tettek a családok devizában történő eladósodása ellen, Burány Sándor kifejtette: a frankhitelek akkor terjedtek el, "amikor vállalhatatlanná vált az a kormányzati lakáshitelezési konstrukció, amit az első Orbán-kormány talált ki, és amely változatlan formában olyan mértékben növelte volna meg az államadósságot, hogy azt a költségvetés nem viselte volna el". Emellett hozzájárult a devizahitelek elterjedéséhez, hogy a jegybank kamatpolitikája miatt a forinthitelek kamata tartósan meghaladta a 10 százalékot - vélekedett.

Az MSZP-s képviselő szerint ugyanakkor nem véletlen, hogy több fideszes politikus is devizában adósodott el, vagyis ezt tartották a legjobb konstrukciónak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.