MSZP: összeférhetetlen tisztségeket tölt be az energiaügyi államtitkár

Összeférhetetlennek tartja az MSZP, hogy Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár a kormányzati honlapon elérhető vagyonnyilatkozata alapján egy iparági szövetség igazgatótanácsának elnöke. A szocialisták szerint ráadásul mivel a politikus késve hozta nyilvánosságra bevallását, március elejétől a hónap közepéig törvénytelenül látta el az államtitkári teendőket.

Simon Gábor, a parlament mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságának MSZP-s alelnöke szerdán sajtótájékoztatón az összeférhetetlenség megszüntetésére szólította fel a fejlesztési tárca államtitkárát, és arra buzdította, hogy két tisztsége közül inkább a kormányban betöltött pozíciójáról mondjon le. Ellenkező esetben az MSZP az ügy kivizsgálását kezdeményezi a parlamenti szakbizottságban - jelezte.

Arra is kitért, hogy az addig helyettes államtitkárként dolgozó Kovács Pál február 1-jével váltotta a megbízatásáról tavaly év végével lemondó Bencsik Jánost az államtitkári székben. Az új államtitkár azonban a rendelkezésére álló harminc napnál később, csak március 18-án hozta nyilvánosságra vagyonnyilatkozatát a kormányzati honlapon - hívta fel a figyelmet Simon Gábor, megjegyezve, hogy a politikus így két és fél héten át mulasztásban volt. Szavai szerint Kovács Pál törvénytelenséget követett el, ha ez idő alatt gyakorolta hatáskörét - amint arra sajtóhírek utalnak -, és erre az időszakra is fizetést vett fel.

A Népszava szedán írt arról, hogy nem tartja be az összeférhetetlenségi szabályokat Kovács Pál, aki energiaügyi államtitkárként is az egyik legnagyobb iparági szövetség igazgatótanácsának elnöke. Vagyonbevallása és a szervezet honlapja szerint továbbra is betölti ugyanis a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség igazgatótanácsának elnöki tisztét, és ezért 462 ezer forintot kap havonta.

A napilap szerint az államtitkárnak - mivel politikai vezetőként további munkavégzésre irányuló jogviszonya nem lehet - február 1-jei kinevezését követően egy hónapja lett volna arra, hogy az összeférhetetlenséget megszüntesse.

Simon Gábor ezt azzal egészítette ki, hogy bár a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget törvény hozta létre, működése a gazdasági társaságokéra hasonlít, bíróság jegyezte be és jogi személynek minősül. Az igazgatótanácsi tisztség így "nagy valószínűséggel" összeférhetetlen az államtitkári feladatokkal - hangsúlyozta.

Kovács Pál lemondását pedig arra figyelemmel is indokoltnak tartotta, hogy a korábban a Paksi Atomerőműnél, majd a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD atomenergia-ügyi ügynökségénél dolgozó szakember nem alkalmas az energiaiparban szükséges zöld fordulat levezénylésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.