MSZP: Orbán és kormánya több százezer embert üldözött el

A szocialisták remélik, hogy a külföldre távozott fiatalok csak átmenetileg hagyták el az országot, a választások után visszatérnek, s megtalálják itthon a lehetőségeiket.

Az MSZP szerint jelenleg több százezerrel kevesebben dolgoznak, mint a kormányváltást utáni első negyedévben - mondta Gúr Nándor, az ellenzéki párt alelnöke vasárnap Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke szerint Orbánt Viktor és kormánya "több százezer embert elüldözött az országból", hiszen nem teremtette meg számukra a munkavégzés lehetőségét. Gúr Nándor megjegyezte: reméli, hogy ezek a fiatalok csak átmenetileg hagyták el az országot, a 2014-es választásokat követően visszatérnek, és megtalálják itthon a lehetőségeiket.

A szocialista politikus kiemelte továbbá, hogy nem csak kevesebben dolgoznak, de a dolgozók többsége a vásárlóerő-értéket tekintve kevesebb pénzhez jut hozzá, vagyis "több munkával kevesebb pénzt lehet keresni". Hozzátette, hogy a kormány állításával ellentétben a minimálbérek vásárlóerő-értéke 2013-ban mintegy 6 ezer forinttal kevesebb, mint 2010-ben volt.

Gúr Nándor arra is kitért, hogy sokkal többen féltik meglévő munkalehetőségüket, mint három, négy, vagy akár tíz évvel ezelőtt. A politikus szerint a munkaadók és a munkavállalók is belekényszerültek egy olyan helyzetbe, hogy "fogják a szájukat", a biztonsága sem a munkavállalónak, sem a munkaadónak nincs meg. "Ezzel együtt vannak a csókosok, a haverok, akik természetszerűleg trafikok sokaságát, földek száz hektárjait és sok minden egyéb mást kapnak" - fogalmazott a szocialista politikus.

Mint mondta: 4,3 millió ember él a létminimum alatt, amin változtatni kell. Egy hiteles, kiszámítható kormányra van szükség, amely a Magyarországon élő és dolgozni akaró emberek döntő többségének a javát tudja, és képes szolgálni.

A 2014-es tavaszi választásokra kitérve arról beszélt, hogy egy szakszerűségen alapuló politikai kormányzást kell teremteni, amely alapjaiban biztosítja az emberek számára a legfontosabbat, "hogy aki dolgozni akar, az tudjon is". Gúr Nándor célként jelölte meg, hogy minden családban legyen legalább egy ember, aki munkatevékenységet tud végezni. Továbbá meg kívánják teremteni azt a helyzetet - elsősorban a legalacsonyabb keresetűek esetében -, hogy a megszerzett javak vásárlóerő-értéke ne csökkenjen. "Minden kiszolgáltatott számára segítő kezet nyújtunk" - tette hozzá.

A Fidesz a baloldal "szélsőséges és veszélyes" gazdaságpolitikáját okolja

Gúr Nándor szavaira reagálva a Fidesz sajtóirodája közölte: "a bukott baloldal  egyszer  végre saját bukott gazdaságpolitikájának tanulságait vonhatná le ahelyett, hogy Magyarország mostani teljesítményét hamisítja meg és vitatja el folyton".

Közleményük szerint "a Gyurcsány-Bajnai-kormány idején a munkanélküliség megduplázódott,  ma 160 ezerrel dolgoznak többen és töretlenül nő a foglalkoztattok száma. 2010 előtt a munkabér felét elvitte a magas adó, ma a magyar munkavállalók fizetését Európa egyik legalacsonyabb adókulcsa terheli. A baloldal a gyermekes munkavállalókat csak megcsapolta, ma a családi adórendszer jóval több pénzt hagy a zsebükben. Akkor utcára tették a közszférában dolgozók tízezreit és csökkentették bérüket,  ma felmondólevél helyett jelentős béremelést kapnak a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók is".

A Fidesz úgy véli: "a baloldal cserbenhagyta a fiatalokat, a kisgyermekes édesanyákat, a nyugdíj előtt állókat, ma mindannyiukat foglalkoztatási programok segítik. Az alacsony iskolázottságúakat ők egy életre segélyre ítélték, ma Munkahelyvédelmi Akció és közfoglalkoztatás segíti őket. A Gyurcsány-Bajnai-kormány szélsőséges és veszélyes gazdaságpolitikája miatt a fizetések értéke folyamatosan csökkent, ma stabilan őrzik értéküket, sőt az infláció fölött nőttek a bérek".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.