MSZP: nagyobb megbecsülést a köztisztviselőknek és a dolgozó nőknek!

Az MSZP a jelenleginél nagyobb anyagi és erkölcsi megbecsülést ígér a köztisztviselőknek és a dolgozó nőknek.

Erről Horváth Csaba, a szocialista párt alelnöke beszélt hétfői sajtótájékoztatóján, a köztisztviselők és kormánytisztviselők napján. Azt mondta: a közszférában dolgozók több munkáért reálértéken kevesebb bért kapnak, mint három évvel ezelőtt, miközben kiszolgáltatottá váltak, mert az Orbán-kormány a szakmai felkészültség helyett a párthűséget tette elsődleges követelménnyé.

Ezért a köztisztviselőktől "nem hallani panaszt, nem járnak tüntetni (...), tisztességgel végzik a dolgukat, de lesz egy hely, ahol ők is elmondhatják a véleményüket: a szavazófülke" - jelentette ki.

Lendvai Anna fővárosi MSZP-s képviselő arról beszélt: a közszférában sem érvényesül az egyenlő munkáért egyenlő bért elve, a nők ugyanis a bértábla ellenére 8 százalékkal kevesebbet keresnek az azonos munkát végző férfiaknál, és jóval kisebb az arányuk a vezető beosztásokban.

Horváth Csaba azt ígérte, felszámolják az indokolatlan bérkülönbségeket, és a fővárosi önkormányzatnál, a budapesti intézményeknél és az önkormányzati cégeknél növelni fogják a vezető beosztású nők arányát.

Hozzátette: ha az MSZP kormányra jut, az alkotmány részévé teszi az azonos bérezés követelményét, és a női esélyegyenlőség megteremtéséért felelős államtitkárt nevez ki.

A szeptember 1-jével bekövetkező pedagógusbér-emelésről kérdésre Horváth Csaba azt mondta: megkésett intézkedésnek, szavazatvásárlási kísérletnek tartja. Véleménye szerint azzal, hogy nem az eredeti tervek szerint, egy ütemben hajtják végre a béremelést, a kormány azt üzeni a pedagógusoknak: jövőre csak akkor kapják meg a második részletet, ha a Fideszre szavaznak.

Ezzel szemben a szocialisták tisztességes életpályamodellt kínálnak a tanároknak - mondta, megjegyezve: olyan kormányra van szükség, amely nemcsak fél évvel a választások előtt, hanem az egész ciklusban megbecsüli a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a köztisztviselők munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.