MSZP: nagyobb, igazságosabb és fenntarthatóbb rezsicsökkentést!

Az MSZP nagyobb, igazságosabb és fenntarthatóbb rezsicsökkentést szeretne - mondta Török Zsolt MSZP-szóvivő a Fidesz frakcióülésén született döntésekkel kapcsolatban.

Előzőleg Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt közölte: a fűtési szezon kezdetével 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára.

Török Zsolt erre reagálva azt mondta, az MSZP minden intézkedést támogat, aminek eredményeként az emberek jobban élhetnek, az Orbán-kormány miatt ugyanis a többségnek romlottak az életkörülményei.

A szocialista párt ugyanakkor nagyobb, igazságosabb és fenntarthatóbb rezsicsökkentést javasolt - tette hozzá. Véleménye szerint nagyobb rezsicsökkentést tenne lehetővé a villamos energia világpiaci árának csökkenése, igazságosabb lenne, ha a rászorulók több segítséget kapnának, mint a gazdagabbak, energiamegtakarítási, hőszigetelési programokkal pedig fenntarthatóvá lehetne tenni háztartási kiadások csökkentését.

Azt, hogy a Fidesz-KDNP felszólította a bankokat, november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára, Török Zsolt úgy kommentálta: a kormánypártok három éve csak ígérgetnek a bajba jutott adósoknak, de eddig csak olyan intézkedéseket hoztak, amivel a tehetősebb hiteleseknek - köztük saját maguknak - segítettek.

A szocialisták várják a kormány konkrét javaslatait - közölte a szóvivő, hozzátéve, a hiteleseken valószínűleg már az új kormánynak kell segítenie 2014 után. Azt mondta, az MSZP egy új gazdaságpolitikával először a forint árfolyamát erősítené meg.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője Visegrádon arról számolt be, hogy kiszélesítik a gyermekek utáni adókedvezményt, amelyet így a jövőben nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékból is le lehet majd vonni.

Erre Bangóné Borbély Ildikó, a szocialista párt elnökségi tagja reagált. Azt mondta: az MSZP három éve sürgeti a családi adókedvezmény kiterjesztését, mivel azt éppen azok nem tudják igénybe venni, akiknek a legnagyobb szüksége van rá.

Ahhoz, hogy egy háromgyermekes család a havi 99 ezer forintos kedvezmény egészét kihasználja, a szülőknek összesen több mint 600 ezer forintot kell keresniük, noha a dolgozó szülők kétharmada 210 ezer forintot sem visz haza - fejtette ki.

A szocialista politikus szerint a Fidesz-KDNP a mostani bejelentéssel elismerte, hogy megbukott az általa bevezetett adórendszer.

Hozzátette azonban, még nem látszik, pontosan hogyan terjesztik ki az adókedvezményt. Harrach Péter arról beszélt, 50 milliárd forinttal több marad a családok zsebében, ha azonban a családi adókedvezményt az egészségügyi és a nyugdíjjárulékból is érvényesíteni lehet, az 120 milliárd forint kiesést hoz a költségvetésnek - mondta Bangóné Borbély Ildikó, jelezve, ennek fedezetét nem ismertették a kormánypárti frakciók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.