MSZP: Minden fórumon fellépnek az előzetes regisztráció ellen

Az MSZP arra kéri a Fidesz elnökségét, hogy ne alkosson olyan - a szocialisták szerint antidemokratikus - törvényjavaslatot, amely létrehozná az előzetes választási feliratkozást.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában közölte, hogy bevezetik az előzetes választási feliratkozást az országgyűlési választásoknál, erről szeptemberben dönt a parlament. A kormányfő azt mondta, aki a választásokon részt akar majd venni, annak előzetesen fel kell iratkoznia. Megjegyezte, arról még nagy vita van, hogy a feliratkozottaknak kötelezővé tegyék-e a részvételt, azt azonban ésszerű megoldásnak tartanák, ha a külhoni magyarok esetében általánossá tennék a levélben szavazást.     

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke, a párt fővárosi vezetője hétfőn elmondta, jelenleg a Fidesz pártpolitikai szempontjain kívül semmi nem indokolja, hogy a kormánytöbbség bevezessen egy ilyen "antidemokratikus cenzust". Megemlítette továbbá, hogy hasonló választási előregisztrációra az Egyesült Államokban azért van példa, mert ott nincs állandó névjegyzék, Franciaországban pedig csak a lakhelyváltoztatás után kell feliratkozni.     

Az ellenzéki politikus szerint a magyarországi választói névjegyzék az elmúlt több mint húsz évben jól működött, így előzetes regisztrációra legfeljebb a határon túli magyarok esetében lehet szükség. Kérdésre válaszolva ugyanakkor szólt arról is, hogy a határon túli magyarok levélben szavazása veszélybe sodorhatja a magyar választások tisztaságát. Mint mondta, nincs olyan bizalmi viszony a környező országok mindegyikével, hogy garantálni lehessen a levélben leadott szavazatok titkosságát, illetve eredetiségét. Molnár Zsolt megjegyezte, a Fidesz konkrét javaslatainak megismerése után minden hazai és nemzetközi fórumon fellépnek majd a demokratikus intézményeket szerintük korlátozó előzetes regisztráció ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.