Mesterházy: Mennyiért árulta el Orbán Magyarországot?

„Mennyi pénzért árulta el Orbán Viktor Magyarországot?” címmel 12 pontos írásbeli kérdést nyújtott be Orbán Viktornak Mesterházy Attila. Az MSZP-elnök magyarázatot és bocsánatkérést követel a miniszterelnöktől az azeri baltás gyilkos kiadatása ügyében.

A pártelnök szerint Ramil Sahib Safarov átadásával a kormány elárulta azokat az értékeket, amelyekre az ország épül. „Szent István óta ebben az országban egy gyilkosnak bűnhődnie kell. Szent István óta ebben az országban a vendégeket tisztelik és megvédik – legyen az örmény, vagy bármely más nemzetiségű. Szent István óta ebben az országban csak sötét diktatúrák időszakában fordult elő, hogy egy gyilkost az ország vezetője némi külföldről érkező pénzért vagy más remélt előnyökért cserébe szabadon engedjen” – írja, majd a következő kérdéseket teszi föl:

1.) Szóba került-e Ramil Sahib Safarov kiadatása Ön és Ilhan Aliyev azeri államfő közötti megbeszéléseken?

2.) Igazat állít-e Novruz Mammadov, az azeri elnöki hivatal külügyi vezetője, hogy egy éven keresztül folytak titkos tárgyalások Azerbajdzsán és Magyarország között Ramil Safarov kiadásáról? Mely kormánytagok vettek részt, vagy tudtak még az Ön titkos azeri tárgyalásairól?

3.) Milyen új tények miatt vizsgálta felül a kormány azt a korábbi magyar kormányzati álláspontot, hogy Ramil Safarovot nem adja ki Azerbajdzsánnak?

4.) Ajánlottak-e Önnek vagy a Magyar Kormánynak közvetve vagy közvetlenül bármilyen ellenszolgáltatást cserébe, hogy kiadják Ramil Safarovot Azerbajdzsánnak?

5.) Igaz-e az az információ, hogy az Azeri Kormány 2-3 milliárd euró értékű magyar államkötvény vásárlását ajánlotta fel? Van-e összefüggés a felajánlás és az azeri baltás gyilkos kiadatása között?

6.) Vizsgálta-e a Magyar Kormány az azeri garancia realitását —, hogy a gyilkos nem részesül kegyelemben hazatérése után — ismerve a körülményeket, korábbi azeri nyilatkozatokat?

7.) Kapott-e Ön a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól vagy a Külügyminisztériumtól olyan írásbeli vagy szóbeli jelzést, amely ellenezte a kiadatást, és ha igen, akkor mivel érveltek a kiadatás ellen ezen anyagok?

8.) Miért hallgatott a Magyar Kormány 48 órán keresztül ezen tény napvilágra kerülését követően, miért maradt el az azonnali diplomáciai tiltakozás a magyar fél részéről?

9.) A kiadatásról szóló döntést Ön vagy helyettese, Navracsics Tibor hozta meg?

10.) Számolt-e Ön a kiadatás okozta hazai és nemzetközi botránnyal, felmérte-e az ügy miatt az országot érő potenciális károkat?

11.) Számolt-e a kormány a döntés nemzetbiztonsági következményeivel?

12.) A kialakult helyzetben kezdeményezi-e Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes és Martonyi János, külügyminiszter felmentését?

Mesterházy egyúttal felszólítja Orbán Viktort, hogy tettéért kérjen bocsánatot a meggyilkolt Gurgen Margaryan hozzátartozóitól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.