MSZP: megint emelt az adócsökkentés kormánya

Az áfa felső kulcsának 27 százalékra emelését bírálta budapesti sajtótájékoztatóján az MSZP-s Józsa István, hangsúlyozva, hogy pártja az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentését javasolja. Az ellenzéki párt kifogásolja, hogy a forgalmi adó emelése különösen a kiskeresetűeket sújtja.

A parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke azt mondta: a magát az adócsökkentés kormányaként meghatározó Orbán-kabinet az Európai Unióban példátlanul magasra emeli a legfelső áfakulcsot. Ezt az MSZP elhibázott lépésnek tartja, mondván, hogy csökkenti a fogyasztást és növeli az inflációt. Az ellenzéki párt azt is kifogásolja, hogy a forgalmi adó emelése különösen sújtja a kiskeresetűeket.

Józsa István emlékeztetett arra, hogy az MSZP alternatív költségvetést készít, amelyben - a munkáltatói járulék csökkentése, az adójóváírás megtartása és az évi 5 millió forint feletti jövedelmek 32 százalékos megadóztatása mellett - az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentését indítványozza. A szocialista politikus ezt azzal indokolta, hogy a Fidesz adóintézkedései eddig az alacsony keresetűeket hozták hátrányos helyzetbe.

Szavai szerint javaslatuk egyszerűbb és átláthatóbb adórendszert alakítana ki, mint a nemzetgazdasági tárcáé, amely véleménye szerint rontaná az ország gazdasági kilátásait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.