MSZP: megbukott az új felsőoktatási felvételi rendszer

Hiller István volt oktatásügyi miniszter szerint a felsőoktatási felvételi rendszer megbukott, miközben Európában növelik a felvehetők számát, Magyarországon csökkennek a finanszírozott helyek.

Hiller István korábbi oktatási miniszter szerint amíg Európa összes országában növelik a felsőoktatásba felvehetők számát, addig az Orbán-kormány egy év alatt 53 ezerről 32.300-ra csökkentette az államilag finanszírozott helyeket, erről ráadásul későn értesítve az érettségizőket. Így nem tudni, hogy akik ingyenes képzésre jelentkeztek, de nem kerülnek be, azok tudják-e majd vállalni a megemelt tandíjakat - fűzte hozzá.

A szocialista politikus szerint hiba volt bevezetni a részösztöndíjas képzési formát, mivel az így meghirdetett helyeket nem tudták betölteni, azok egy részét át kellett csoportosítani, ez pedig önmagában a felvételi struktúra bukását bizonyítja.

Az MTI kérdésére elmondta, egyetért az alapvető jogok biztosával, aki a felsőoktatásba felvehető hallgatók létszámkeretéről szóló határozat visszavonását kérte a kormánytól. Szabó Máté keddi állásfoglalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogalkotó nem tartotta be a felsőoktatási törvénynek azt a rendelkezését, amely legfeljebb tízszázalékos változtatást engedélyez az előző évi létszámkerethez viszonyítva.

Hiller István erre reagálva kifejtette: az ombudsman helyesen döntött, hogy megfogalmazta kifogását, de nem fordult az Alkotmánybírósághoz, miután a testület nem tehetett volna mást, mint hogy a törvénysértés miatt visszamenőleges hatállyal megsemmisíti a létszámkeretről szóló kormányhatározatot. Ez viszont az egész felvételi eljárás bukásával lett volna egyenlő. Szerinte az alapvető jogok biztosa a politika nyelvére lefordítva azt üzente a kormánynak, hogy "méretes ökörség", amit csinálnak, de nem veszélyeztette annak a több mint harmincezer diáknak a továbbtanulását, akik teljesítményüknek köszönhetően bejutnak az állami képzésre.

A volt oktatási miniszter arról is beszélt, hogy a keretszámok csökkentése oktatók elbocsátásához vezet, ez pedig a költségvetési megszorításokkal együtt a felsőoktatás színvonalának zuhanását okozza majd.

Szerinte az államtitkárságnak meg kell akadályoznia, hogy nyugdíjba küldjék a 62 év feletti egyetemi és főiskolai oktatókat, mert aki ezt a szándékot megfogalmazta, az nem ismeri a felsőoktatás és a tudomány világát. Mint mondta, ez az intézkedés a felsőoktatás "lefejezését" jelentené.

Emellett Hiller István bírálta a vagyontörvény közelmúltbeli módosítását is, mert az közlése szerint minimálisra szűkítette az egyetemek gazdasági mozgásterét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.