MSZP: Kocsis Máté nézzen tükörbe!

Már a Fidesz szerint is megbukott a kormány rendészeti és büntetőpolitikája: erre utal Kocsis Máté kommunikációs igazgató bejelentése – vélik a szocialisták.

Már a Fidesz szerint is megbukott a kormány rendészeti és büntetőpolitikája – jelentette ki lapunknak küldött közleményében Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja emlékeztetett rá: a Fidesz kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a közbiztonság területén kezébe veszi a dolgokat, és ami nem sikerült Pintér Sándornak és Navracsics Tibornak két és fél alatt, azt majd ő megoldja az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságával, jövő héten. A szocialista politikus szerint ezzel egyértelművé tette a Fidesz álláspontját: a kormány ezen a területen is megbukott.

Kocsis Mátéval ezen a ponton egyet kell, hogy értsünk – fogalmaz Harangozó Tamás, hozzátéve: az Orbán-kormány a gazdasági válság által generált közbiztonsági problémákat nemhogy két hét alatt megoldani, de azok súlyosbodását megállítani sem volt képes. Az embereket leginkább irritáló és félelemben tartó bűncselekmények száma 2009 óta radikálisan nőtt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a személy elleni erőszakos cselekmények száma 2011-re 14 százalékkal (23.914-ről 27.204-re), a közrend elleni bűncselekmények száma 56 százalékkal (68.986-ről 107.676-ra) nőtt.

Harangozó Tamás szerint a nyilvánvaló kudarcnak alapvetően két oka van. "A várakozásokkal ellentétben Pintér Sándor belügyminiszter nem tudja a kormányon belül kellő súllyal érvényesíteni a rendészet érdekeit. Ez látszik a rendészeti szerveket sem kímélő költségvetési megszorításokból, a rendészeti szervek állományát megalázó törvények sorából. Másfelől katasztrofálisan megbukott az a kormányzati filozófia, miszerint a társadalmi konfliktusok pusztán rendészeti eszközökkel megoldhatók" – fogalmazott.

Az MSZP ezért azt javasolja a Fidesznek – ha a közbiztonsági válsághelyzetet a kormány helyett valóban meg akarja megoldani –, hogy a rendészeti, a szociális, az emberjogi és az oktatási bizottság együttes ülését hívja össze, mert a rendészeti megoldásokon túl társadalmi válaszokat is adni kell a kialakult helyzetre.

"Végezetül, ami Kocsis Máté, az MSZP-t érintő vádaskodásait illeti: a brutális emberöléséért jogerősen elítélt azeri baltás gyilkost szabadon engedő, Magyarország szuverenitásával kufárkodó, az áldozat családját semmibe vevő Fidesz kommunikációs igazgatója jobban teszi, ha nem oktat ki senkit arról, hogy ki áll a „gyilkosok oldalán”. Egyszerűen csak szépen, csendben nézzen tükörbe. És jussanak eszébe Rogán Antal szavai a szélsőséges, kirekesztő gondolatokról, mielőtt Bayer Zsolt védelmében mocskolódni kezd" – zárul az MSZP közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.