MSZP: Kíméljék meg a fővárost az új fideszes helytartóktól!

A fővárosban nincs szükség sem 23 új járásra, sem hét járási körzetre, mint ahogy egyetlen új fideszes helytartóra sem - állítják a szocialisták, akik a fővárosi járásokról szóló elképzelések visszavonására szólították fel a kormányt.

Horváth Csaba, a szocialista párt fővárosi frakcióvezetője a távirati irodához kedden eljuttatott közleményében azt írta: nem az a probléma, hogy az eredetileg tervezett hét helyett 23 járás jöhet létre Budapesten, hanem az, hogy nincs szükség a "polgárokkal packázó" újabb 23 kerületi kormányhivatalra, "újabb 23 fideszes helytartóra a budapesti polgárok feje fölé".

Az ellenzéki politikus hiányolja, hogy nem esett szó arról, milyen jogon akarnak a kormány által kinevezett, senki által meg nem választott hivatalvezetőket a budapestiek "nyakára ültetni". Úgy véli, az átalakítás egyetlen magyarázata az, hogy a Fidesz-kormány "hátra akarja hagyni saját embereit a következő választások utáni időszakra".

"Nyilván ők is rájöttek, hogy az elmúlt két évben nyújtott teljesítményük után a fideszesek nagy része nem folytathatja polgármesteri, képviselői munkáját, így most a demokráciát megkerülve, az állampolgárok feje fölött igyekeznek egy intézményrendszerrel megtartani hatalmukat" - írta közleményében Horváth Csaba, hozzátéve, hogy Budapesten a járások helyett "működő, értelmes, felelős politikára van szükség".

A Fidesz-KDNP képviselői - köztük fővárosi polgármesterek, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár, valamint Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere - kedden módosító indítványt nyújtottak be a járási törvényjavaslathoz, eszerint a közigazgatási tárca által tervezett körzetek helyett kerületi szinten szerveződhetnének a 2013. január 1-jén létrejövő járási hivatalok Budapesten. Magyarázatuk szerint Budapesten az államigazgatás legalsó szintjének ma és hosszú távon is a kerület tekinthető a legalkalmasabbnak. A kerületek átlagos lakosságszáma nem indokolja, hogy a kerületeknél akár kisebb, akár nagyobb területi egységekben szervezze meg az állam a járásokhoz telepíteni tervezett államigazgatási hatásköröket.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium eredetileg hét járási körzetre osztotta volna fel a fővárost, ezt azonban a kerületi polgármesterek ellenezték. Február végén Navracsics Tibor azt mondta, ha a fővárosi polgármesterek ragaszkodnak ahhoz, hogy minden kerületben legyen járási hivatal, "meghajlik" az akaratuk előttük, de igyekszik meggyőzni őket, hogy nem ez a legjobb megoldás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.