MSZP: Káros és felesleges a Varga-csomag

Az MSZP szerint az európai uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez nem szükségesek további kiigazító intézkedések, így a hétfőn bejelentett megszorítások feleslegesek és károsak.

Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány 130-150 milliárd forintos megszorítást hajt végre, ezzel évi 40-50 ezer forint többletterhet rak egy-egy családra, és tovább nehezíti a hazai vállalkozások helyzetét.

Véleménye szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter folytatja elődje, Matolcsy György adóemelésekre épülő kiszámíthatatlan gazdaságpolitikáját. Kiemelte: 16 helyett 22 százalékos adó terheli majd a megtakarítások kamatjövedelmét, ami azt jelenti, hogy a megtakarítani tudók átlagosan 50-60 ezer forintot veszítenek évente.

Szekeres Imre hangsúlyozta, az emberek kiadásait növeli a tranzakciós illeték kulcsának megemelése is, ezt ugyanis a bankok csaknem 90 százalékban átterhelik rájuk. Az MSZP-s politikus közölte: az összes, folyamatban lévő fejlesztést európai uniós támogatásokból kellene fedezni a gazdasági növekedés beindítása érdekében. Szorgalmazta a költségvetési kockázatok csökkentését, véleménye szerint ugyanis az elektronikus útdíjból és a pénztárgépek összekötéséből származó bevételek továbbra is bizonytalanok, mint ahogyan a vártnál kisebb gazdasági növekedés is csökkenti az állam bevételeit. Emellett újólag a szocialisták élelmiszeráfa-csökkentési javaslatának támogatására kérte a kormányt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.