MSZP: Hiába Varga ígérete, már hétfőn módosíthatják a költségvetést

Hiába jelentette ki pénteken Varga Mihály leendő nemzetgazdasági miniszter, hogy egyelőre nincs szükség a költségvetés kiigazítására, egy aznap benyújtott kormányzati törvényjavaslat alapján már hétfőn átírhatják a jövő évi büdzsét. Az MSZP szerint tűrhetetlen és káros a költségvetés állandó módosítgatása.

Az MSZP szerint Varga Mihály leendő nemzetgazdasági miniszter hiába jelentette ki pénteken, hogy egyelőre nincs szükség a költségvetés kiigazítására, hiszen egy aznap benyújtott kormányzati törvényjavaslat alapján már hétfőn átírhatják a jövő évi büdzsét.

Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a tavaly decemberben elfogadott 2013-as költségvetést már idén február 12-én, a Ház első ülésén módosították az E.ON gázüzletágának felvásárlásával összefüggésben, a parlament pedig szintén emiatt akár már a jövő hét első napján újra változtathat az idei évi számokon.

Az ellenzéki politikus tűrhetetlennek és károsnak nevezte ezt a szerinte már tavaly is tapasztalt gyakorlatot. Mint mondta, az előző évben minden hónapban módosították az aktuális költségvetést, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. Burány Sándor szerint mindez példátlan gazdasági kiszámíthatatlanságot eredményez, amelynek következményeit a magyar lakosság szenvedi el.

A szocialista képviselő kérdésre válaszolva azt mondta, a háromszázalékos hiánycél tartása érdekében a kormánynak később újra módosítania kell majd a költségvetést, ám az MSZP óva inti a Fideszt, hogy ezt további, a szegénységben élő lakosságot sújtó megszorításokkal tegye. A kormány az E.ON gázüzletágának megvásárlásával kapcsolatos állami kezesség, illetve a fizetendő kezességvállalási díj mértékét változtatná meg az idei költségvetés módosításával. A parlament honlapján elérhető előterjesztés szerint az E.ON gázüzletágának megvásárlásával kapcsolatban az adásvételi szerződésben meghatározott fizetési kötelezettségek 80 százalékának, de összesen legfeljebb 256 milliárd forint megfizetéséért vállalna garanciát az állam készfizető kezesként az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. mint vevő számára.

A februárban elfogadott jogszabály alapján az állam készfizető kezesként felel az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az E.ON SE-vel kötött adásvételi szerződésből eredő, legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő forintösszeg, plusz a készletek megvásárlása miatt legfeljebb 90 milliárd forint fizetési kötelezettsége teljesítéséért

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.