MSZP: Hende dilettantizmusát próbálja palástolni

Az MSZP szerint Hende Csaba a honvédséget politikai eszköznek tekintve politikai ellenfeleit akarja lejáratni. Ezzel szeretné elvonni a figyelmet arról, hogy a Magyar Honvédséget csődközeli állapotba juttatta.

Az MSZP azután reagált, hogy a honvédelmi miniszter ügyészségi feljelentést tett a 2006 őszén a rendőrségnek átadott HM-fegyverek ügyében. Hende Csaba az ügyet "feltáró" jelentésben alkotmányellenesnek és jogsértőnek tartja szocialista elődje, Szekeres Imre döntését, ráadásul hiányolja az átadott eszközök értékének megtérítését is. A szocialisták erről úgy vélekednek, hogy "a megfélemlitett katonák egymásnak is ellentmondó nyilatkozataiból  összetákolt jelentésből egyetlen dolog derül ki: Hende Csaba a magyar honvédséget csak politikai eszköznek tekinti, amellyel politikai riválisait szeretné lejáratni, elvonva a figyelmet arról a tényről, hogy a Magyar Honvédséget csődközeli állapotba juttatta."

A nagy apparátussal, elismerésre méltó jogi alapossággal elkészült vizsgálati jelentés sem mondja ki - írja közleményében az MSZP -, hogy 2006. október 23-án délután a honvédség készletéből „emberi élet kioltására” alkalmas lőfegyverek és lőszer átadására került volna sor. A jelentésből egyértelműen kiderül, hogy teljességgel megalapozatlanok voltak azok a kiszivárogtatások, amelyek Kalasnyikovokról és gumilövedékekről szóltak a kormánypárti sajtóban. Sőt a jelentés rögzíti, hogy „a 2006. szeptember 17–október 23. között az utcán megvalósult cselekményektől a katonák távoltartása az alkotmányosság szempontjából értékelendő és elismerendő tevékenység volt.”

Bár az írásos dokumentumok hiányosak, a meghallgatottak nyilatkozatai megerősítik, hogy a REBISZ raktárkészletének kiegészítése érdekében érkezett a megkeresés az MH Műveleti Központjához az ORFK-tól, szakmai vonalon. A jelentés idézi a REBISZ fennmaradt átiratát arról, hogy a könnygázgránátvetőket nem használták, tekintettel arra, hogy a rendőrségi állomány e típus alkalmazására nem volt kiképezve.

Külön megjegyzendő, hogy a barikádbontásra alkalmas – és a sajtó által szintén részletesen tárgyalt – gépjármű átadására, a jogszabályok szigorú betartásával, csak 2007 márciusában került sor.

Két év politikai dilettantizmusát politikai boszorkányüldözéssel próbálja Hende Csaba palástolni. Politikai felelősségről beszél, de arról a felelősségről, hogy hogyan jutott vezetése alatt Magyarország a NATO középmezőnyéből sereghajtóvá, a középmezőnyből szégyenpadra, mélyen hallgat. 2010-ben a NATO főtitkára külön levélben köszönte meg és méltatta hazánk és Szekeres Imre teljesítményet. Ma pedig azzal van tele a nemzetközi sajtó, hogy a NATO potyautasaivá váltunk, és Görögországgal együtt ki kellene tenni Magyarországot a szövetségből. Nem is csoda, ha arra gondolunk, hogy amíg például 2010-ben a NATO stratégiai légiszállítási képességének pápai telepítését fogadták szövetségeseink, addig ma a stratégiai koronaőrségről tudunk beszámolni - írja az MSZP.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.