MSZP: Gubcsi Lajos félrevezette Hendét

A honvédelmi miniszter Az Este című műsorban elhangzott kijelentései csak azon alapulhattak, hogy félrevezették - írja az MSZP közleményében.

Sajnálatos, hogy a KISZ egyik volt vezetője, a bizonyítási kényszerben szenvedő Gubcsi Lajos félrevezette, és így kényelmetlen helyzetbe hozta Hende Csaba honvédelmi minisztert a nyilvánosság előtt. A Zrínyi közhasznú társaság könyvvizsgálója, valamint a HM belső ellenőrzése, továbbá az Állami Számvevőszék, gazdálkodását törvényesnek és szabályosnak minősítette az elmúlt években - ez az MSZP felelete arra a hírre, miszerint húsz ügyben is feljelentést tett a HM mostani vezetése.

A HM Zrínyi kommunikációs közhasznú társaság feladata a Magyar Honvédség tevékenységének megismertetése, bemutatása, a honvédelem eszméjének társadalmi népszerűsítése. Ennek érdekében - többek között - segítette a hivatásos és szerződéses állomány toborzását, népszerűsítette a katonai hivatást az interneten, katonai folyóiratokat adott ki magyar és angol nyelven. Dokumentálta könyveivel a magyar katonák és alakulatok hazai munkáját, a nemzetközi missziók, az abban résztvevő honfitársaink helytállását. A katonai filmstúdió jogutódjaként a modern technikai eszközök segítségével képen is megörökítette a Magyar Honvédség mindennapjait. Feladata volt a katonai alakulatok rendezvényeinek kiszolgálása, a honvédelmi ismeretek terjesztése a közép- és felsőoktatásban.

A 2010. évi költségvetésben a törvény alapján nonprofit kft-vé átalakult Zrínyi támogatása 636 millió forint volt. A korábbi évek eredményes gazdálkodása nyomán a kft-nek mintegy 500 millió forint eredménytartaléka volt, amelyből a szükséges és előírt feladatok elvégzésére a kft vezetése még mintegy 280 millió forinttal növelte üzleti tervet. Több, mint 233 millió forint eredménytartalékkal adta át Gubcsi Lajosnak a kft vezetése kormányváltáskor az Zrínyit. Valótlan tehát Gubcsi Lajos azon állítása, hogy ő takarított meg 230 millió forintot.

Nem igaz Gubcsi Lajos állítása a túlköltekezésről sem, hiszen az átadás-átvételi dokumentáció szerint az éves költségvetés időarányos részét használta fel csak a korábbi ügyvezetés. Azon állítása, hogy az általa is törvényesnek és szabályosnak minősített közbeszerzések alapján megkötött szerződéseket felülbírálva kevesebbet fizetett ki miután "szúrós szemmel nézett" a cégvezetőkre, az ötvenes évek eljárását juttatja az ember eszébe. Kiegészítésre szorul azon büszkélkedése is, hogy az informatikai szolgáltatásokat a korábbi 30 millió forint helyett egy millió forintból oldják meg, hiszen mint közismert, a kormányzati informatikát egységes rendszerben más állami szerv működteti 2011-től.

Gubcsi Lajos nyilatkozatában az átvilágítás eredményeire, és jogászok megfeszített munkájára hivatkozott ezzel is indokolva, hogy csak miért most állt elő ezekkel a képtelenségekkel. Megtisztelhetné az adófizető állampolgárokat azzal, hogy megnevezi az átvilágító cég, jogi szakértők megbízásainak összegét, hogy milyen közbeszerzés alapján került sor a szerződéskötésre és mikor, rendelkeznek-e a szükséges katonai biztonsági engedélyekkel, mert ezeket hiába kerestük a kft honlapján.

Magyarázatra szorul az is, hogy milyen módon tájékoztatta Hende Csaba honvédelmi minisztert és vette rá arra, hogy az ügyészséghez forduljon. Ennél is rosszabb, hogy tevékenysége azt bizonyítja, Gubcsi Lajos nem tudott szakítani a rendszerváltás előtti stílusával. Nincs joga megalapozatlan állításaival lejáratni a Magyar Honvédség tekintélyét - írja közleményében a Magyar Szocialista Párt.

Gubcsi: karrier itt is, ott is

Az életrajz. Szül.: Kiskunfélegyháza, 1948. június 7.

Tanulmányok: Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem 1966-70, Politikai Főiskola 1975-78.

Életút: 1970-74 a Rádió külpolitikai kommentátora, 1974-80 az MTV külpolitikai szerkesztője, 1980-83 az Akadémia Kiadó általános igazgatóhelyettese majd megbízott igazgatója, 1984-89 a Magyar Ifjúság főszerkesztője, 1989 az MSZMP KB osztályvezető-helyettese, az Ellenzéki Kerekasztallal folytatott tárgyalások szakértője, 1989-92 szabadfoglalkozású, 1992-től a G+L Kft., majd a GL-4 Kft. ügyvezető igazgatója. 1973 az Országos Előadói Iroda alapítója, 1983-89 a KISZ KB, 1983-86 a KB Intézőbizottsága, 1986-89 a KB Titkársága tagja. 1980-87 a Fiatal Közgazdászok Országos Szervezetének elnöke, a Magyar Közgazdász Társaság elnökségi tagja, 1997- a kommunikáció szakosztály elnöke, 1987 a Maradj Köztünk Alapítvány és a Magister Alapítvány alapító elnöke, 1990- a Magyar Alapítványokért Egyesület elnöke, 1992-94 a Magyar-Német Gazdasági Klub főtitkára, A Magyar Művészetért Díj kuratóriumának elnöke, 1982-87 a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem vendégtanára, 1987-től címzetes egyetemi docense, a közgazdaságtudomány kandidátusa.

Levelek Orbán Viktorhoz

Gubcsi - aki 1989-ben Szűrös Mátyással és Németh Miklóssal "levelezett" - az újabb időkben Orbán Viktornak írt terjedelmes tanácsokat. Ebből idézzük a legismertebbet, a "cölöpös" részletet: "„Tudom, hogy a Fidesznek van programja, azt is tudom, hogy hiányosnak látszik. Lesz majd teljesebb. Az emberek azonban ezt még és most nem tudják. Nem vágható hozzájuk, hogy olvassák el az EU-választások kétszáz oldalas anyagát. Egy dolog tehető: ezekben a hónapokban, világosan és nem a kormány lépéseire reagálva, nem cáfolva és tagadva, hanem állítva, és éppen Neked, a Te személyedhez kötve le kell verni azt az 5-10, legfeljebb tucatnyi alappillért, amit mindenki világosan megért, követni tud, s ami akkor sem változhat rossz irányba, ha belepusztulunk: ami azért lesz úgy és csak úgy, mert megígértük, és mert mi ígértük meg. Ha van 10 ilyen cölöpöd, verd le mielőbb, nyilvánosan, az egész magyar nép tudtával."

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.