MSZP: elsődleges feladat a rendőrség megerősítése

Elsődleges feladat a rendőrség megerősítése, ebben a kérdésben az eddiginél sokkal határozottabban kell állást foglalnia a kormánynak és a kormánypártnak - jelentette ki Juhász Ferenc, az MSZP elnökségi tagja, hozzátéve: a közbiztonság is emberi jog, valamennyiünk joga, bármifajta hovatartozástól függetlenül.

Elsődleges feladat a rendőrség megerősítése, ebben a kérdésben az eddiginél sokkal határozottabban kell állást foglalnia a kormánynak és a kormánypártnak - jelentette ki Juhász Ferenc, az MSZP elnökségi tagja pénteki sajtótájékoztatóján. Nem értettük vagy rosszul értettük a társadalom üzenetét, és most lépést kell váltatnunk - hangoztatta a szocialista országgyűlési képviselő.

Magyarországon alapjaiban rendült meg a közbiztonságba vetett bizalom, holott a közbiztonság is emberi jog, valamennyiünk joga, bármifajta hovatartozástól függetlenül - hangoztatta a szocialista politikus, aki szerint nem helyes ebből a kérdésből aktuálpolitikai csatározásokat csinálni.

Leszögezte: nem utcai masírozásra, bakancsok dübörgésére, megfélemlítésre és gyűlöletkeltésre van szükség, hanem demokratikus megoldásokra. Olyan rendőrségre, amely megfelelő közelségben van ahhoz, hogy a polgároknak biztonságérzetet nyújtson, a bűnözőket viszont elrettentse.

A jelenlegi helyzet egyik oka, hogy kevés a rendőr, ezért minden egyes településre kell rendőr. Vissza kell hívni a nyugdíjasokat, és növelni kell a rendőr szakközépiskolások számát is. Meg kell teremteni a hatékony fellépéshez szükséges jogi hátteret, a büntető törvénykönyv szigorításával ez részben már meg is történt. Így a visszaesőket, illetve a kiszolgáltatottak - öregek, gyerekek - sérelmére bűncselekményeket elkövetőket már súlyosabb büntetések fenyegetik.

Továbbá szükség van olyan társadalmi összefogásra, amely a helyi kezdeményezéseket bátorítja. "Településőrség" létrehozására van szükség, amely részben a jelenlegi közterület-felügyelőkből, részben a rendészeti feladatokat ellátó személyekből állna. Erősíteni kell az olyan civil kezdeményezéseket is, mint például a polgárőrség.

Az egyén személyes felelősségére is építeni kell, de eközben elvárható, hogy végre a biztosítók is azonnal feltétel nélkül fizessenek a károsultaknak - mint például Hollandiában, Angliában -, és azt követően a biztosítók feladata legyen a kézre kerített elkövetőktől behajtani a kár összeget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.